Urokiem lata są długie wieczory, zachęcające do nieco częstszych spotkań ze znajomymi. Właśnie na takie okoliczności powstała ta bardzo prosta przystawka. Inspiracja pochodzi od moich przyjaciół, którzy na nasze spotkanie przygotowali właśnie takie mini tortille z szynką i ogórkiem konserwowym. Ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem.

Składniki:
– 3 placki tortilli  (pszennej lub razowej)
– opakowanie śmietankowego serka kremowego typu Philadelphia, Kiri (wybierz raczej ten bardziej „suchy”)
– 150 g wędzonego łososia w plastrach
– ogórek zielony
– 2 łyżki świeżego koperku
– szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
008 copy

Wykonanie:
Każdy placek smarujemy równo 1/3 serka, układamy łososia na połowie i posypujemy koprem i pieprzem. Ogórekk roimy wzdłuż na paski, układamy w końcu tortilli – najpierw jeden, zawijamy raz, potem drugi i zawijamy do końca. Ważne by zawijanie było ścisłe.
013 copy
Tak zawinięte tortille kroimy na ukos w ok 1,5 cm paski.

Dobrze jest włożyć nasze tortille na 1-2 godz. do lodówki, wtedy placki zmiękną a składniki dobrze przejdę swoimi smakami… ;)
030 copy
024 copy

Małe tortille z łososiem i świeżym ogórkiem
Tagged on:             

5 thoughts on “Małe tortille z łososiem i świeżym ogórkiem

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć + 1 =