Gabi skierowała moje myśli w stronę Włoch swoim przepisem makaronowym.
Moją drugą pasją, poza pieczeniem oczywiście, są podróże. Szczególnie takie „na własną rękę”- samodzielne lub z kimś kogo dobrze znam i z kim się dobrze czuję. Na pewno będę dzielić się z Wami zdjęciami z Hiszpanii, Szkocji, Włoch, a już niedługo z Paryża, gdzie zabawię trochę dłużej.

Zastanawiałam się, co mogę Wam zaproponować z okazji męczących nas upałów i moje myśli ponownie popłynęły do Włoch, a konkretniej w kierunku kilku dni spędzonych we Włoszech, a konkretniej w Cinque Terre.

IMG_1133 copy copy

Cytując Wikipedię, Cinque Terre to nazwa fragmentu riwiery liguryjskiej położonej pomiędzy cyplem Mesco w okolicy Levanto a przylądkiem Montenero przy Portovenere, na którym znajduje się pięć miejscowości Monterosso, Vernazza, Riomaggiore, Corniglia i Manarola (wszystkie piękne!). Cinque Terre razem z Portovenere i wyspami Palmaria, Tino i Tinetto w 1997 roku zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego UNESCO. Nic dziwnego, poniżej możecie zobaczyć widok z okna hotelu…

11 copy

IMG_1197 copy

I jeszcze na koniec akcent kulinarny i Ania w swoim żywiole, czyli buszowanie w lokalnych przysmakach. Nie mogłam się zdecydować!

IMG_1142 copy copy

IMG_1206 copy

Tym sposobem dobrnęliśmy do przepisu na tiramisu!

Składniki:

Zabajone:
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 kieliszki od wódki ok. 100ml likieru Amaretto

Masa z serka mascarpone:
500 g serka mascarpone
250 g śmietanki
3 łyżki cukru pudru

Podstawa:
ok. pół litra mocnej kawy
biszkopty np. Lady Fingers

Wykonanie:

1. Zróbcie (sobie) kawę ;)

_MG_8447 copy

i zostawcie do ostudzenia.

2. Jajko, dwa żółtka i cukier puder należy wrzucić do jednej miski i lekko roztrzepać. Wcześniejsze połączenie składników zminimalizuje ryzyko,że masa nam się zetnie później.
Miska powinna być metalowa bądź szklana, nie porcelanowa, bo będziemy jej zawartość podgrzewać „na parze” energicznie mieszając.

_MG_8455

3. To jest najtrudniejszy moment. W garnku podgrzewamy niewielką ilość wody tak, by wytworzyła nam się para wodna. Miskę z jajkami i cukrem pudrem stawiamy na garnku i energicznie mieszamy.

_MG_8458

Dodajemy likier Amaretto i mieszamy

_MG_8470

aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jak już cel zostanie osiągnięty i udało nam się nie zrobić jajecznicy, to zostawiamy „zabajone” do wystudzenia.

_MG_8461

4. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem.

_MG_8462

5. Miksujemy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem. Później dodajemy zabajone. Koniecznie spróbujcie masy, jeśli czujecie potrzebę dosłodzenia lub dodania Amaretto – nie krępujcie się!

_MG_8467

Po wszystkim masa wygląda mniej więcej tak:

_MG_8471

6. Dalej sprawa jest już prosta. Biszkopty nasączamy kawą i układamy na dnie naczynia. Posypujemy je kakao. Następnie zalewamy pierwszą warstwą kremu z mascarpone.

_MG_8478

7. Z następną warstwą robimy to samo.

IMG_4085 copy

8. A oto efekt końcowy!

_MG_8479

Jeśli deser nie będzie „zbity” i nie da się go kroić tak jak tort, podając na płaskich talerzach możecie podawać go w pucharkach.

Tiramisu i włoskie cuda riwiery liguryjskiej

One thought on “Tiramisu i włoskie cuda riwiery liguryjskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 − = dwa