Uwielbiam przepisy jednogarnkowe! Są cudowne, bo nie brudzi się miliona naczyń i podczas gdy obiad gotuje się sam, można spokojnie zająć się czymś innym. Na potrzeby bardziej wyraźnych zdjęć użyłam patelni i garnka, ale spokojnie możecie gotować w jednym garnku.

Inspiracją dla tego przepisu była wizyta w fabryce znanego wszystkim piwka…

aaaaaa

A zobaczenie tej tablicy stało się dla mnie wspaniałą inspiracją. Okazało się,że Guiness nadaje się także do.. jedzenia! Niniejszym dziś prezentuję Wam pierwszy przepis z serii przepisów z piwem ;)

3_2091614484_n copy

MG_1519

MG_1447 copy

MG_1462 copy

W następnym “odcinku” możecie spodziewać się więcej zdjęć z wizyty w fabryce oraz przepisu na trufle kakaowo-guinessowe!

Składniki dla 4 osób:
– 200ml Guinessa
– 400g wołowiny
– cebula (średniej wielkości)
– duża marchewka
– seler (polecam naciowy, tak z 2/3)
– pietruszka (korzeń i listki)
– kostka wołowa
– sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Dodatki: puree ziemniaczane (ziemniaki, masło), kluski lane (jajko, woda, mleko) lub chleb/ryż/kasza jęczmienna

Wykonanie:

1. Czosnek siekamy lub miażdżymy praską, cebulę kroimy w piórka, jeśli będą niesymetryczne nic się nie stanie. To nie MasterChef. Jak widać na załączonym obrazku ;)

_MG_1591

Lekko podsmażcie i odłóżcie na inny talerz.

_MG_1599

2. Wołowinę opłuczcie i wysuszcie (!!) na papierowym ręczniku a następnie obtoczcie w mące. Ważne, żeby była miękka, więc warto jest ją wytrzeć (ponoć jak jest niewysuszona to łatwiej ją spalić) przed podsmażeniem i postarać się jej nie spalić na zeschnięty węgiel. Poza wszystkim, mokre mięso się nie zarumieni a ta chrupiąca (nie zwęglona) skórka dla smaku gulaszu jest dość istotna.

_MG_1595

_MG_1596

3. Na patelni, na której wcześniej smażyła się cebula i czosnek podsmażcie wołowinę.

_MG_1606

4. Warzywa pokrójcie w kostkę, plasterki lub po prostu takie kształty jakie wydają Wam się najładniejsze. Dobrym pomysłem jest wrzucenie ziemniaków, jeśli nie chcecie bawić się później w wymyślanie dodatków.

_MG_1604

5. Metod i kolejności wrzucania do garnka poszczególnych składników gulaszu są tysiące a ja za każdym razem i tak robię inaczej. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej jest cebulę z mięsem poddusić kilka- kilkanaście minut, potem dodać twardsze warzywa, czyli np. marchew lub ziemniaki, jeśli dodajecie, a na koniec dorzucić seler naciowy i inne delikatniejsze lub drobniej pokrojone składniki. Przy okazji robienia tego przepisu wrzuciłam wszystko na raz i nie do końca się to sprawdziło, bo mięso było jeszcze twarde a seler już rozmiękły.

Zalewamy gulasz kostką wołową (tak, nie gotuję wywarów, zjadam chemię;) rozpuszczoną w pół litrze wody i pozwalamy się wszystkiemu gotować około 10 minut. Na wolnym ogniu!

_MG_1611

_MG_1613

6. Po około 10 minutach wlewamy piwko i gotujemy na wolnym ogniu, aż odparuje mniej więcej połowa sosu. Warto też na tym etapie doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Nie bójcie się,że w początkowej fazie macie jedną wielką zupę zamiast gulaszu. Wszystko odparuje w swoim czasie. Jeśli z kolei macie wrażenie,że wody jest za mało dolejcie piwa lub wywaru z kostki. Jeśli z jakiś przyczyn nie macie Guinessa, możecie zalać mięso czerwonym winem (słyszałam,że niektórzy nawet zalewają mięso kawą (!) ale sama nie próbowałam). Opcjonalnie możecie dodać łyżkę przecieru pomidorowego, którego ja nie dodałam, żeby nie zagłuszać smaku Guinessa.

_MG_1617

_MG_1620

7. Dla mnie najtrudniejsze w całej przygodzie z tą potrawą było nie wypijanie sosu. Chyba jest w całej tej potrawie najsmaczniejszy – mieszanina alkoholu, wywaru z mięsa i warzyw, przypraw mmmm…. ;) Gulasz najlepiej smakuje dnia następnego, jak wszelkie smaki przypraw się wymieszają i wszystko rozmięknie. Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym (o ile nie wrzuciliście ziemniaków do środka), lanymi kluskami lub z chlebem, kaszą jęczmienna też nieźle się wpisuje w tę potrawę.

_MG_1639

8. Można dla ozdoby dodać śmietanę i posypać pietruszką (lepszy wybór) lub koperkiem.

_MG_1640

_MG_1641

Smacznego!

Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six − 3 =