A dziś wpis z bardzo spontanicznego pomysłu, który ostatnio przyszedł mi do głowy. Mieliśmy ochotę na filet z kurczaka. Ostatnim moim odkryciem są suszone pomidory. Tak, wiem trochę późno odkryłam ten cudowny smak. Podchodziłam wiele razy i zawsze mi coś przeszkadzało. teraz jest odwrotnie :) Dodaje je praktycznie do większości nowych dań. Już niedługo przepis na kuskus z szynka i właśnie suszonymi pomidorami, którym zajadam się ostatnio często. Tymczasem zdrowy, szybki i pyszny obiad czyli to co Gabi lubi najbardziej ;)

Składniki:
– 2-3 filety z kurczaka lub sznycle z indyka
– 3-4 suszone pomidory w zalewie z oleju
– 5-6 łyżek oliwy lub oleju od pomidorów
– suszony czosnek,  tymianek i bazylia

Na sałatkę:
– mix sałat (wystarczy na 4 osoby ;)
– 10 pomidorków koktailowych
– 12-15 czarnych oliwek
– zielony ogórek
– pół opakowania sera feta (opcjonalnie)
– 2 łyżki musztardy
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka miodu płynnego

Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na pół, by nie był zbyt gruby. W misce mieszamy okej od pomidorów, drobno pokrojone pomidory suszone oraz przyprawy – wedle uznania. Lekko solimy. Wrzucamy mięso do marynaty. Ja zostawiłam je na noc w lodówce.
267_blog
Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i układamy na niej kurczaka. Smażymy z obu stron do brązowego koloru, pilnując by pomidory nam się nie spaliły.
272_blog
W międzyczasie przygotowujemy składniki na sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na połówki, ogórka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie fetę. Układamy warstwowo na sałacie. Na koniec w małym słoiczku przygotowujemy sos – łączymy oliwę, musztardę i miód), polewamy sałatę po wierzchu. Dodajemy gorącego kurczaka.
283_blog
278_blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ two = 7