Chłopaki, to dla Was!

Ten przepis był dla mnie szczególny, bo to ostatni jaki zrobiłam przed swoim wyjazdem do Dublina. Na pewno na blogu zobaczycie jeszcze przepisy z Francji lub inspirowane pobytem we Francji. Ten przepis to zakończenie jakiegoś etapu, jednego z piękniejszych jakie dane mi było przeżyć. Ciasto jak na pożegnalne ciasto wyszło naprawdę idealnie (co jest dość dziwne, mnie raczej ciasta nie wychodzą, jeśli się staram). Nie było mi łatwo zostawiać moje dwa paryskie anioły we Francji, więc nie pozostało mi nic innego jak publicznie ogłosić,że zarówno ich mieszkanie z nieśmiertelną świąteczną dekoracją niezależnie od pory roku ;)

3

jak i wspólnie spędzone w nim chwile, ugotowane obiady, upieczone ciasta,

4

obejrzane filmy,

6

wypite butelki wina, przegadane godziny, przyjęci goście,

2

1

wyprane prania, przespane i nieprzespane noce i tak dalej, zostaną na długooooo w mojej pamięci…

5

I chyba muszę kończyć, bo zaraz się popłaczę :D Przesyłam Wam wielkie dziękuję z deszczowego mało przyjemnego Dublina!

Składniki na kruche ciasto:
– 500 g mąki krupczatki
– 250 g margaryny/masła
– pół szklanki cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa z jabłek
– 3 kg jabłek- najlepiej jakiś miękkich. Zapytajcie w sklepie o dobre jabłka do szarlotki
– 1/4-1/2 szklanki cukru
– 3/4 paczki cynamonu

– bułka tarta (ma za zadanie wchłonąć ewentualny nadmiar soku z jabłek); w sytuacji awaryjnej sprawdziła się też mąka ziemniaczana, ale bułka tarta zdecydowanie lepsza
– opcjonalnie brązowy cukier do posypania
– papier do pieczenia jeśli nie chcecie wysypywać foremki masłem i bułką tartą

Wykonanie:

1. Zacznijcie od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki wyrabiamy w jednej misce.

_MG_1091

_MG_1089

Ciasto jest o tyle fajne,że możecie je po zrobieniu zamrozić i wyjąć z zamrażalnika np. w wypadku kiedy bardzo się spieszycie a goście tuż, tuż… Testowałam -działa!

2. Tak wygląda wyrobione ciasto. Na czas przygotowania masy jabłkowej włóżcie je do lodówki lub zamrażarki (tylko żeby nie zamarzło!). Ten punkt nie jest konieczny, ale zdecydowanie ułatwia życie. Masło tężeje a my nie musimy dosypywać więcej mąki przy rozwałkowywaniu go przed włożeniem do formy. Co za tym idzie ciasto będzie idealnie kruche a nie kluchowate.

_MG_1093

3. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem. Ja wsypałam całą paczkę, ale jestem cynamonową fanatyczką więc zdajcie się na swój smak.

_MG_1085

Nie przepadam za gotową masą jabłkową ze słoika, więc przygotowuje ją sama. Jeśli jabłka jakie akurat udało nam się kupić nie są z natury miękkie i kruche, i widać po nich,że w trakcie pieczenia nie zmiękną, warto je lekko podgotować. W moim przypadku zmiękły po 15 minutach delikatnego podgrzewania. Dodatkowo zapach jabłek i cynamonu unoszący się z mieszkaniu był obłędny! Jabłka odsączamy z nadmiaru soku.

_MG_1097

4. 3/4 ciasta wykładamy w foremce i nakłuwamy widelcem.

_MG_1101

5.Na tak przygotowane ciasto wysypujemy 3/4 łyżki bułki tartej. Ma za zadanie wchłonąć wylewający się z jabłek sok. I na bułkę tartą wykładamy podgotowane wcześniej jabłka. W przepisie oryginalnym autorka radziła podpiec najpierw spód. Ja powiem szczerze, mówiąc brzydko, olałam ten fragment a ciasto i tak wyszło.

_MG_1104

6. Pozostałe 1/3 ciasta rozkruszamy w palcach i posypujemy ciasto. Możemy je też rozwałkować i powycinać fantazyjne wzorki. Mnie się nigdy nie chce ;) Całość posypujemy brązowym cukrem, około 3 łyżek (ten etap nie jest niezbędny).

_MG_1109

7. Oto jak prezentuje się efekt końcowy. Chciałam Wam zaproponować dwa sposoby prezentacji ciasta. Możecie je upiec w normalnej, okrągłej formie albo w małych ramekinach/kokilkach. Sami oceńcie, która wersja podoba Wam się bardziej.

_MG_1113

_MG_1112

8. Jeszcze ciepłą szarlotkę podawajcie z lodami waniliowymi.

_MG_1117

_MG_1128

_MG_1131

_MG_1134

Inspirowałam się przepsem z Moich Wypieków “Szarlotka spod samiuśkich Tater”

Tagged on:     

2 thoughts on “Paryska szarlotka pożegnalna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 4 =