Przepis najgenialniejszy z genialnych bo.. PROSTY! Było to pierwsze ciasto, jakie popełniła moja wspaniała 12-letnia siostra i wyszło bezbłędne. Na swoim fanpage’u na Facebooku kiedyś, kiedyś dawno temu opublikowała go White Plate.
Składniki:
– 200g gorzkiej czekolady
– 100g miękkiego masła
– 100g cukru
– 100g mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (można użyć cukru z prawdziwą wanilią)
– 3 jajka
Wykonanie:
(Ciasto tak błyskawiczne,że aż robiłam bez zdjęć w trakcie -pierwszy taki ekspresowy przepis!)
1. Czekoladę topimy w garnku z odrobiną mleka lub w kąpieli wodnej.
2. Mieszamy wszystkie składniki (najlepiej w kolejności: jajka + cukier + esencja + czekolada + mąka + proszek + roztopione masło)
3. Ciasto wstawiamy na 20 – 30 minut do piekarnika nagrzanego na 160’C. Masa musi byś ścięta a nie sucha! Sprawdzi się forma okrągła (20-24cm) lub prostokątna – wymiary możecie przeliczyć TU.
[Opcjonalnie dekorujemy ubitą bitą śmietaną i owocami]
A oto efekt!