Ten przepis to mój jeden wielki wyrzut sumienia! Dlaczego? Bo zdjęcia były gotowe od dawna, a ciasto od miesiąca niemalże zjedzone! Ale nie miałam kiedy wziąć się za zebranie wszystkiego w jedno miejsce.. Za mną trzy wyjazdy służbowe, odwiedziny rodzinki, wizja przeprowadzki no i zbliżające się wakacje. Ale udało się! Przepis wzięłam żywcem od Bake&Taste i bezwstydnie kopiuję, bo ciasto wyszło znakomicie więc trzeba je propagować! Poza tym przepis ma korzenie francuskie, a już od dawna zabierałam się do ciasta odwróconego lub tarte tatin także kiedy tylko nadarzyła się okazja…. Upiekłam je z okazji przyjazdu mojej mamy i siostry do kraju wiecznego deszczu i chmur, czyli Irlandii. Po standardowym fish&chips poczęstowałam dziewczyny ciastem z rabarbarem. Mama na początku nie chciała uwierzyć, że ciasto nie jest drożdżowe i mimo braku entuzjazmu wobec rabarbaru uznała,że ciasto jest bardzo smaczne. Cóż, trudno o lepszą rekomendację niż mother’s approval!

IMG_3189

IMG_3221

IMG_3222Mam nadzieje,że przez moją opieszałość nie straciliście szansy na wykorzystanie tego przepisu w roku 2014 ;)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na kruszonkę:
– 4 łyżki masła, roztopionego
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki cukru
– szczypta soli

Składniki na ciasto:
– 170 g masła (113 g + 57 g)
– 2 duże jajka
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– świeżo starta skórka z jednej pomarańczy [u mnie z cytryny]
– 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy [z cytryny]
– 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
– 500 g rabarbaru; waga już po odcięciu końców
– 3/4 szklanki cukru

Wykonanie:

1. Na pierwszy ogień – kruszonka! W misce połączcie składniki przeznaczone na kruszonkę.

_MG_2255

2. Do mąki dodajcie sól i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączcie masło i cukier.

_MG_2257

3. Do masła i cukru dodajemy skórkę, sok z pomarańczy lub cytryny (ja wybrałam cytrynę) i dodajemy stopniowo jajka, po każdym delikatnie miksując masę.

_MG_2260-2

4. Na koniec łączymy zawartości obydwu misek i dodajemy śmietankę.

_MG_2261

Wszystko mieszamy do połączenia składników.

5. Czas na gwóźdź programu, czyli rabarbar!

_MG_2249

Po umyciu, osuszeniu i odrzuceniu końców kroimy go na drobne kawałki.

_MG_2251

Posypujemy cukrem.

_MG_2254

6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozrzucamy 57 gramów masła.

_MG_2267

7. Na maśle układamy rabarbar.

_MG_2269

8. Na rabarbar ciasto…

_MG_2271

9. A na ciasto kruszonkę.

_MG_2274

_MG_2277

10. Ciasto wkładamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie możemy wziąć się za odwracanie. Najpierw oddzielcie brzegi ciasta od tortownicy. Następnie połóżcie na górę ciasta talerz, najlepiej taki, na którym docelowo będzie leżeć i szybko odwróćcie.
Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.

Tak przedstawia się końcowy efekt. Smacznego!

_MG_2282

_MG_2281

_MG_2283

Tagged on:

One thought on “Ciasto z rabarbarem zatwierdzone przez mamę!

  • ale super, że tak Wam posmakowało!!!
    ps pozdrowienia dla Mamy, najważniejszego “sędziego” w kwestiach kulinarnych ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 4 =