Ta zupa to przypadkowy eksperyment, całkowity, zupełnie nieplanowany eksperyment. Tak, brzmi dziwnie :)  Przynajmniej ja nigdy wcześniej nie jadłam wytrawnej zupy z dodatkiem truskawek. Ostatnio jednak skosztowałam sałatki z rukoli, pomidorków i truskawek właśnie, smakowało super :) Asiu, dzięki za uświadomienie ;) Robiąc pomidorówkę, zainspirowana przepisem Basi Ritz (oryginał tutaj), dość spontanicznie wrzuciłam do niej…. kilka stojących obok truskawek. Spróbowałam i oniemiałam… Wyszło niesamowicie dobre :) Głęboki smak pomidorów, wyrazistość papryki i słodycz truskawek. Całość doprawiona balsamico. Cudowne letnie połączenie!
PS. Jeszcze jeden plus – całość robi się w ok 20 min ;)

Składniki:
– puszka pomidorów krojonych, bez skórki
– 1 duża świeża papryka czerwona (ja miałam kilka koktajlowych kolorowych ;)
– mała cebulka
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 gałązki tymianku
– sok z cytryny (do smaku)
– 3-4 łyżki oliwy
– 2-3 łyżki kremu balsamico do Modena (kupuję w Kauflandzie)
– pieprz, papryka ostra i słodka, sól i cukier do smaku

Wykonanie:
003_blog
Cebulkę i czosnek siekamy drobniutko, podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy drobno posiekaną paprykę, doprawiamy paprykami w proszku, pieprzem i delikatnie solą. Podsmażamy ok 5 min, następnie dodajemy pomidory z puszki i gałązki tymianku. Czekamy aż się porządnie zagotuje.
009_blog
Następnie wyjmujemy tymianek a dorzucamy całe truskawki.
013_blog
Gotujemy ok 5-7 min. Na koniec doprawiamy do smaku sosem balsamicznym, sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem i solą. Blendujemy całość. Ja podałam zupę z kawałkami bundza, przywiezionego z gór i groszkiem ptysiowym, ale świetnie sprawdzi się tutaj także tradycyjny ryż. Miłego eksperymentowania! ;)
014_blog 018_blog 019_blog

2 thoughts on “Krem z pomidorów z papryką i truskawkami- bossski!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 14