Spakowani na majówkę? :)
Pewnie brakuje Wam ciasta? Oto coś – na szybko, bezglutenowo, beztłuszczowo do piknikowego koszyka na majówkę w sam raz! :)
Składniki:
– 4 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– cukier waniliowy
– 3 jajka
– 180g jogurtu naturalnego
– skórka ze startej cytryny i 1-2 łyżeczki soku lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego – w zależności czy chcecie ciasto cytrynowe czy waniliowe
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Moim skromnym zdaniem ciasto ma tendencję do bycia zakalcowatym więc nie należy kusić losu i wrzucać składniki w różnej temperaturze.
2. Albo miksujemy wszystkie składniki jednocześnie albo najpierw ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodając mąkę z proszkiem a na końcu jogurt i skórkę cytrynową. Ja wrzuciłam wszystko.
3. Ciasto pieczemy 35-40 minut do tzw. suchego patyczka w 180’C. Możecie posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą i gotowe.
Nie jest to ciasto na obiad pokazowy dla teściowej! Wychodzi raczej niskie, jest go mało, ale jest dobrym kandydatem na słodkiego oszusta -kiedy dbamy o linię, ale nie chcemy jeść ciasta opartego na maśle i mące pszennej. Dobrze smakuje też z dżemem.
Dobrego weekendu! I z całego serca łączę się w bólu, z wszystkimi, którzy jak ja normalnie pracują.
Wygląda bardzo apetycznie.
fajne ciacho! :)