Może to niepoprawne, ale uwielbiam kotlety mielone :) Zdecydowanie wolę je bardziej od tych z jednego kawałka mięcha. A jeśli mogą być dietetyczne, tym kocham je najbardziej. Prosty zdrowy skład. Pokombinowałam trochę z wartościami wizualnymi, wkładając mięso w paprykową foremkę, podobnie jak zrobić można kolorowe jaja sadzone. Wyszło całkiem fajnie, choć moc mojej płyty ceramicznej pozostawia wiele do życzenia i niestety wolne smażenie spowodowało, że papryka puściła dużo wody i mięso się od niej “odkleiło”. Nie wpłynęło to jednak na walory smakowe (na szczęście!).

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego z indyka
– mały pęczek natki pietruszki
– mały pęczek szczypiorku
– 1 jajko
– 2 ząbki czosnku – przeciśnięte
– 1 malutka cebulka – starta na tarce (opcjonalnie)
– 2 papryki
– sól, pieprz, pieprz ziołowy
– 2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:
BLOG 015_kkk
Papryki myjemy, kroimy w poprzek na “okręgi” szerokości 1 cm. Zieleninę siekamy drobniutko. Ja postanowiłam jeszcze pokroić skrawki z papryki, ale niestety puściła zbyt dużo wody. Jeśli macie dobrą moc kuchenki, możecie zaryzykować. Mięso, zioła, przeciśnięty czosnek i utartą cebulkę wrzucamy do miski. Wbijamy jajko, przyprawiamy i mieszamy do dobrego połączenia składników.
BLOG 017_kkk
Rozgrzewamy patelnię z 1-2 łyżkami oleju. Ja użyłam grillowej. Smażymy z obi stron na złoty kolor.
BLOG 028_kkk
I gotowe :) U nas na talerzu wylądowały w towarzystwie kaszy pęczak, rzodkiewek i łyżki jogurtu naturalnego – który dodaję ostatnio prawię do wszystkiego ;) Smacznego!
BLOG 029_kkk
BLOG 033_kkk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 16