Ten przepis spodobał mi się bardzo ze względu na swoją prostotę i rozsądną ilość składników. Dlatego bez zbędnego wstępu zapraszam Was na.. brownie z masłem orzechowym! W kolejnych wpisach już się poprawię! Mam zamiar Was zabrać na łososia do Finlandii!:) A tymczasem…
Składniki:
– 300 g gorzkiej czekolady
– 200 g masła
– 300 g cukru (następnym razem dam trochę więcej)
– 4 jajka
– 150 g mąki
– 4 łyżki kakao (dałam 3, a i tak wg mnie było to za dużo)
– ok. 200-250 g masła orzechowego (u mnie kupne, ale jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić swoje, zajrzycie tu)
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy z czekoladą i cukrem.
2. Dodajemy do lekko ostudzonej masy jajka, wbijając je jedno po drugim.
3. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i kakao.
Całość mieszamy do połączenia składników
i wykładamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na masę wykładamy po łyżeczce masła orzechowego i patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką „malujemy” ósemki tak, by na powierzchni powstały „esy-floresy”.
5. Ciasto pieczemy 25-30 minut w 180’C.
6. A tak wygląda gotowy wypiek!
Mmmm…
naprawdę wspaniałe