Dzisiaj muszę Was serdecznie przeprosić ale wyciągam ze swojego archiwum przepis totalnie awaryjny na moment, kiedy nie mam kiedy pomyśleć o poście na bloga. Ciasto też jest ekspresowe, bo bez użycia miksera możecie całe przygotowanie zamknąć w niecałych 20 minutach.

Bardzo się zdziwiłam, bo francuskie książki twierdzą,że przepis na to ciasto pochodzi z Francji, a konkretnie z miasta Banylus, na południu kraju. Powiem szczerze,że nie kupuję tego ;) na południu jest na tyle ciepło,że kto by się bawił w stanie przy piekarniku?;) ach ta francuska megalomania…. ;)

Banyuls_sur_Mer_France

Zdjęcie pochodzi z Wikipedii.

Składniki:

– 165g masła + 30g do nasmarowania blaszki
– 250g mąki + mniej więcej łyżeczka mąki do posypania blaszki
– 3 jajka
– szczypta soli
– 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
– 100g czarnej czekolady
– 1 cytryna

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180’C. W misce topimy masło, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Bez użycia miksera mieszamy wszystko aż do połączenia składników.

IMG_9283 copy

2. Pojedynczo dodajemy po jednym żółtku i nadal mieszamy.

IMG_9284

3. Do masy dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dzielimy je na dwie części.

IMG_9289 copy

4. W tak zwanym “między czasie”, topimy czekoladę…

IMG_9287 copy

5. Kroimy cytrynę na pół i dodajemy sok (i skórkę jeśli lubicie) do obydwu porcji ciasta albo tylko do jednej.

IMG_9291 copy

6. Stopioną czekoladę dodajemy do jednej z dwóch porcji ciasta i przelewamy je do formy.

IMG_9295 copy

7. Starajmy się, żeby ciasto nie było “wlane” równomiernie ;)

IMG_9298 copy

8.

IMG_9303 copy

IMG_9305 copy

Tagged on:

2 thoughts on “Gateau marbre czyli marmurkowe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 6 = nine