Łódź jest moim miastem i nic tego nie zmieni ;)

malalodz

malalodz33

Doszłam do etapu życia, kiedy naprawdę zaczęłam być z tego dumna. Mamy fajne miasto z potencjałem i wielu kreatywnych ludzi, którzy chcą je rozwijać i nie ma w tym cienia ironii.

malalodz2

Ale nie o tym dziś. Skoro Łódź to mój dom rodzinny, a ja chwilowo jestem na wygnaniu to potrawy z domu są na wagę złota. Przed wyprowadzką poprosiłam mamę, żeby pokazała mi, jak zrobić jej słynne “gołąbki”. W opisie “o nas” wyznałam Wam już,że mam do tego dania szczególny sentyment, bo na Erasmusa czy jadąc do pracy na dłuższy okres czasu zawsze dostawałam słoik matczynej troski ukryty w tej dość prostej i powszechnie znanej potrawie, którą dzieliłam na miliard porcji żeby starczyła na jak najdłużej ;)

Zdjęcia udostępnione dzięki uprzejmości Taxi800400400.

Składniki:
– kapusta włoska
– pół kilo karczku
– dwa jajka
– 1/3 rozmoczonej bułki
– sól i pieprz w dowolnych ilościach

Wykonanie:

1. Kroimy mięso przygotowując je do mielenia. W niektórych sklepach możecie poprosić sprzedawcę o zmielenie. Gotowców lepiej nie kupować, bo nie wiadomo co jest w środku.

IMG_8583 copy

2. Przystępujemy do mielenia. Poza mięsem mamy przygotowaną rozmiękczoną bułkę.

IMG_8584 copy

3. Mielimy mięso. Myślę, że wystarczy zrobić to raz.

IMG_8585 copy

4. Do mięsa dodajemy jajko, sól oraz pieprz wedle uznania. Mieszamy i bierzemy się za kapustę.

IMG_8589 copy

5. Odrywamy liście kapusty delikatnie, żeby nie popękały.

IMG_8587 copy

6. Wykrawamy te części, które sprawią, że składanie gołąbków będzie trudne ;)

IMG_8588 copy

7. Gotujemy wodę w dużym garnku, tak by liście swobodnie się zmieściły.

IMG_8590 copy

8. Wkładamy liście na pół minuty, żeby zmiękły, ale nie rozpadały się.

IMG_8592 copy

9. Gdy już będą odpowiednio miękkie, ale nie rozpadające się wyjmujemy z wody.

IMG_8597 copy

10. Rozkładamy liść płasko na talerzu.

IMG_8598 copy

11. Na dolnej części kładziemy farsz.

IMG_8599 copy

12. Ciasno zawijamy.

IMG_8600 copy

IMG_8601

IMG_8602 copy

IMG_8605

13. Gołąbki układamy w garnku i zalewamy wodą.

IMG_8609 copy

IMG_8611 copy

14. Po około 15- 20 minutach gotowania wlewamy połowę koncentratu pomidorowego, w zależności jak bardzo gęsty chcemy mieć sos.

IMG_8616 copy

15. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, albo bez niczego!
IMG_8618 copy

IMG_8619 copy

Tagged on:

9 thoughts on “Gołąbki i wspaniałe HollyŁódź

  • Ania nawet nie wiesz jak wielką ochotę mam na gołąbki!! Powiedz mi tylko, które mięsko najlepiej kupić w Paryżu na te gołąbki ?Jak się dokładnie nazywa ?
    na nowym mieszkaniu w końcu będę miała maszynkę do mielenia mięsa, więc działać będę !! :)

    1. To mi dałaś zagwostkę! robiłam jeszcze w polsce a tutaj to w hipermarkecie karczku bym nie kupowała, raczej do jakiegoś lokalnego rzeźnika, samemu na oko zobaczyć jak to mięso wygląda.. hmm.. a co do nazewnictwa… boeuf de porc? strzelam w tym momencie… ;)

      1. :)
        czyli już wiem , co kupować ! jak tylko wyszukam dorodne mięsko i maszynka będzie w moim posiadaniu, od razu się pochwalę na paozji :*

    1. dziękujemy! czuję się usprawiedliwiona ze swojej ignorancji francuskojęzycznej bo pracuję głównie po angielsku i przy komputerze ;) choć i tak wstyydddd….:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + = ten