W przeciwieństwie do Ani bardzo lubię dynię. Jako dziecko jadałam słodką zupę z dyni na mleku z zacierkami albo fenomenalną dynię marynowaną w słodko-winnej zalewie, corocznie produkowanej hurtowo przez moją mamę i babcię. Taka dynia zawsze wzbudzała zainteresowanie na domowych imprezach. Zasmakowała także znajomym na spotkaniu Sylwestrowym. Z ubolewaniem po raz wtóry muszę powiedzieć gorzka prawdę, że nie mam czasu na przetwory… Muszę jednak w przyszłym roku podjąć wyzwanie i zaszyć się na kilka dni u rodziców między innymi w tym celu ;) Nie chcę sobie kiedyś pluć w brodę że miałam okazję tak wiele się nauczyć, a przegapiłam najlepszy czas…
001_blog
Tymczasem moja wariacja na temat zupy z dyni – z imbirem, chilli i z nadającym jej winnego charakteru jabłkiem.

Składniki (porcja dla 2-3 osób):
– 0,5 kg dyni
– 1 jabłko, najlepiej winne
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 2 cm świeżego korzenia imbiru
– 1 ząbek czosnku
– skórka otarta z połowy cytryny
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy
– przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, bazylia suszona, cukier i sól do smaku.
– 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
– groszek ptysiowy do podania

Wykonanie:
Z dyni usuwamy skórkę i część z nasionami, kroimy w kostkę 1×1 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie wrzucamy dynię i przeciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu ok 20 min, aż zacznie być lekko zrumieniona i miękka na krawędziach.
009_blog
Podsmażona dynię przerzucamy do garnka, zalewamy wodą równo z powierzchnią dyni. Wrzucamy kostkę bulionu warzywnego. Doprawiamy startym korzeniem imbiru, skórkę z cytryny, bazylią, paprykami i odrobiną cukru. Jeśli jest taka konieczność także lekko dosalamy.
010_blog
Kiedy zupa lekko bulgocze, obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła.
011_blog
Dodajemy jabłko do gotującej zupy. Zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy blenderem. Następnie stawiamy na ogień by krem się dobrze zagotował. Radze przykryć pokrywką, bo w przeciwnym razie będziecie mieli krem z dyni poza garnkiem w promieniu 2 m ;)
012_blog
Gotowe :) Dyniowy krem najlepiej podać dobrze ciepły z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Ja bardzo lubię w tym połączeniu prażony słonecznik i groszek ptysiowy ;)
036_blog
Smacznego!

3 thoughts on “Rozgrzewający krem z dyni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− four = 1