Mam pełną świadomość,że dzisiejszy post nie jest w żaden sposób odkrywczy, nie otwiera Was na nowe smaki z Finlandii, Chin czy Chile. Nie wnosi nic nowego, ale czasem nie o to w jedzeniu chodzi, by uprawiać gimnastykę artystyczną w poszukiwaniu najbardziej wykręconego przepisu. Czasem chcemy wrócić do tego, co już znamy. I tak też jest w tym wypadku. W niedzielę byłam na spacerze w pobliskim parku i przyglądałam się beztroskim dzieciom. Przypomniałam sobie, jak to fajnie było chodzić z babcią do parku lub z dziadkiem zjeżdżać na sankach z górki. Mogłam godzinami z koleżankami siedzieć w piaskownicy lub wisieć na trzepaku. Och jak fajnie byłoby być dzieckiem choć przez chwilę!

_MG_1279 copy

_MG_1273 copy

_MG_1278 copy

_MG_1274 copy

Jedną z “potraw” jaka kojarzy mi się z dzieciństwem są ‘kluski leniwe’. Dzień był leniwy, a składniki w pobliskim sklepie…

Składniki:
– 200 g sera białego
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mąki
– szczypta soli
– szczypta cukru

dodatki: cukier, cynamon, śmietanka do polania lub masło i bułka tarta

Wykonanie:

1. Przygotujmy mąkę, ser i jajko.

_MG_1288

2. Łączymy składniki w dowolnej kolejności. Ja połączyłam ser z jajkiem, później wgniotłam mąkę.

_MG_1285

_MG_1290

3. Zagniatamy składniki w jedną kulę, potem dzielimy ją na dwie części i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.

_MG_1293

_MG_1295

5. Z uformowanych pasków wycinamy kluski.

_MG_1297

_MG_1300

_MG_1303

4. Gotujemy w gorącej wodzie do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Około 5 minut. Tak wygląda efekt końcowy bez dodatków…

_MG_1306

a tak z cukrem i cynamonem.

_MG_1318

_MG_1313

Tagged on:

2 thoughts on “Smaki dzieciństwa czyli kluski leniwe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine × 7 =