Z czym kojarzą mi się magdalenki (franc.Madeleines)? Na przykład ze stacją metra, jedną z głównych w Paryżu;

Metro_-_Paris_-_Ligne_8_-_station_Madeleine_01

lub z paryskim kościołem pod wezwaniem św. Magdaleny,

La_Madeleine_Paris

albo z dobranocką, którą z chęcią oglądałam w dzieciństwie. Pamiętacie Madeleine?

key_art_madeline

Ostatecznie Magdalenki to także puszyste ciasteczka, które chciałam zrobić już od dawna. Są delikatne, maślane i pachnące cytryną. Jeśli nie macie foremek do magdalenek, spokojnie można je upiec w formie do muffinek.

Przepis pochodzi z forum Les Journal des Femmes, a powyższe zdjęcia zapożyczyłam z Wikipedii

Składniki:
– 3 jajka
– 100 g drobnego cukru
– 110 g mąki pszennej
– skórka starta z jednej cytryny
– 3g lub jedna łyżeczka proszku do pieczenia
– 90 g masła solonego

Wykonanie:

1. Rozgrzejcie piekarnik do 220’C. Ważne żeby grzał od góry i od dołu. Upewnijcie się,że składniki są w temperaturze pokojowej.

2. Masło – topimy i pozwalamy mu troszkę ostygnąć. Warto zauważyć,że w przepisie jest masło solone i naprawdę polecam Wam takie rozwiązanie. Oczywiście magdalenki wyjdą, jeśli użyjecie normalnego, ale ta sól dodaje oryginalnego posmaku. Możecie tez próbować dosalać ciasto. ale nie podejmę się podania proporcji soli.

_MG_0829

3. Ostatnio cytryna stała się nieodłącznym składnikiem mojego pieczenia. Ścieramy skórkę z jednej cytryny, sok nie będzie nam potrzebny, więc możemy śmiało wciskać go do herbaty.

_MG_0834

4. Do trzech jajek, dodajemy cukier. Masło jak widać nadal się studzi.

_MG_0837

5. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i całość miksujemy.

_MG_0840

6. Do ciasta dodajemy skórkę z cytryny i masło. Całość mieszamy. W przepisie na magdalenki “starym sposobem” napisane jest,że ciasto powinno stać godzinę zanim je upieczemy. Ominęłam ten etap i i tak wyszły super.

_MG_0845

_MG_0847

7. Zalewamy foremki w 3/4 lub w całości (tak jak ja jeśli chcemy żeby były większe). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C na 5 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze 10 minut. Jeśli nie macie foremek do magdalenek (co jest całkiem prawdopodobne) i nie macie zamiaru inwestować to powtórzę,że można upiec magdalenki tak jak muffinki.

_MG_0852

_MG_0853

8. Efekt końcowy może budzić różne skojarzenia ;)

_MG_0856

9. Smacznego!

_MG_0866

_MG_0872

_MG_0879

10. Punkt dziesiąty wydaje mi się być mission impossible, bo w przepisie oryginalnym napisane jest (zresztą sama prawda, bo ocaliłam jedną żeby spróbować!),że najlepiej smakują po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Niestety nie udało nam się tego momentu doczekać z większością magdalenek ;) za to na pewno nie warto ich jeść jak jeszcze są gorące.

Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 8 = eleven