Smak sosu teriyaki nie sposób porównać do czegokolwiek innego. To zgrane połączenie wyrazistości sosu sojowego, aromatyczności świeżego imbiru i słodyczy miodu. Jedno z moich ulubionych połączeń w kuchni. Dotychczas ten sos pochłaniałam z namiętnością podczas sushi uczty na mieście. Tym razem postanowiłam zrobić go sama i wykorzystać jako marynatę do udek kurczaka. Wszystko przez mojego Męża, który kupił worek świeżego imbiru, gdyż ostatnio oddaje się nowo odkrytej pasji tworzenia domowych nalewek (imbirówko dojrzewaj :) Wracając do kurczaka – dziś proponuję Wam przepis na kompletny obiad. Poniżej znajdziecie przepis także na świetna i bardzo zdrową sałatkę ze świeżego selera i jabłka (moja ulubioną :). Proponuje  zaopatrzyć się także w ryż basmati – wyrazisty w smaku, po prostu przepyszny :)

Składniki:
– 8 świeżych udek kurczaka

Marynata:
– 50 ml oleju
– 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
– 1-2 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru
– 2-3 łyżki miodu naturalnego (płynnego)
– szczypta granulowanego czosnku
– rękaw albo woreczki do pieczenia

Dodatki:
– ryż basmati
– 1 korzeń selera
– 2 jabłka
– sok z połowy cytryny lub pomarańczy
– cukier do smaku

Wykonanie:
Przygotuj marynatę – po prostu połącz wszystkie składniki :) Udka umyj i oczyść. Wrzuć do marynaty, dokładnie wymieszaj, by mięso pokryło się sosem. Odstaw do lodówki. Ja zrobiłam to dzień wcześniej.
002_blog
Przełóż udka z sosem do woreczka do pieczenia i dokładnie “zazipuj” :) Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Po 20 min. Rozcinamy folię i sprawdzamy miękkość mięsa. Swoje udka piekłam jeszcze ok 10 min.
009_blog
Kiedy kurczak się piecze możesz wstawić ryż i zrobić surówkę. Selera obierz, poćwiartuj i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Podobnie zrób z jabłkami. Następnie obficie skrop wszystko sokiem z cytryny lub pomarańczy, by seler i jabłko nie sciemniały. Wymieszaj i dopraw do smaku cukrem. Dodatkowo możesz także wrzucić pokrojoną w mniejsze cząstki drugą połówkę pomarańczy.
014_blog
I tak naprawdę danie gotowe. Pyszne i szybkie – czy można chcieć czegoś więcej? ;)
019_blog
015_blog
024_blog

2 thoughts on “Pieczone udka kurczaka w sosie teriyaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = fourteen