Przepis ten zawdzięczam mojej kochanej Eli, która poczęstowała nas tą sałatą podczas babskiego spotkania „fundacyjnych dziewczyn”. Robię ją często na spotkania ze znajomymi, czy to u nas czy u nich, i zawsze jest w centrum uwagi. To także świetna sałatka na inne pory roku. Jeśli tylko dostaniesz świeżą rukolę, możesz użyć także gruszek z zalewy lub syropu, a wyjdzie tak samo pysznie. Mam szczęście, bo moja mama zawsze robi ich żelazny zapas na zimę :) Doskonały smak, niewspółmierny do tak małego nakładu pracy i jedynie 5 składników. Poniżej składniki na 4 osoby.
Składniki:
– 100-125 g świeżej rukoli
– 4 dojrzałe słodkie gruszki (mogą być także gruszki w zalewie)
– 200-240 g sera pleśniowego Camembert naturalnego (czyli 2 krążki)
– 80 g migdałów w płatkach
– ocet lub krem balsamiczny ciemny (u mnie rewelacyjny Crema con „Aceto di Modena”, znaleziony przypadkiem podczas zakupów w Kaufland)
Wykonanie:
Na początku lekko zrumień migdały. Po prostu wysyp je na suchą patelnię, nastaw średni ogień i mieszaj co kilkanaście sekund. Uwaga! Nie rób niczego innego w trakcie bo migdały lubią się przypalić, kiedy nie patrzysz ;)
Następnie płuczemy i osuszamy rukolę. Wykładamy na duży talerz lub w salaterkę.
Gruszki umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. Możesz je obrać ze skórki lub zostawić w skórce, jak wolisz :) Pokrój wzdłuż w mniejsze cząstki, ułóż na rukoli razem z serem pleśniowym pokrojonym na kawałki. Skrop wszystko kremem balsamicznym, nie żałuj sobie ;) Na koniec posyp po wierzchu uprażonymi migdałami, które już przestygły. Podawaj od razu i zachwyć się tym wspaniałym połączeniem!
Ciekawa jestem jakby smakowało z gorgonzolą ;) to juz chyba wersja PRO ;)
Aniu, pasować tutaj bedzie prawie kazdy ser pleśniowy ;) Camembert jest bardzo delikatny, dlatego go lubię w tym połączeniu :)
Chyba sobie coś takiego zrobię :) Bo ser pleśniowy z octem balsamicznym bardzo lubię.
Zdecydowanie polecam i pozdrawiam!
Proste i smaczne zestawienie. Śliczne zdjęcia sałatki :)
Dziekujemy:)!!
to ja ta kochana Ela :-)) dobra sałatka Gabi zrobiła z innym serkiem ja z takim bardziej zielonym brrr na wygląd ale smakuje pysznie. Ja jadłam tą sałatkę u siostry i Ona posypała ją orzeszkami pini więc wszystko jest dobre :-)