Przepis ten zawdzięczam mojej kochanej Eli, która poczęstowała nas tą sałatą podczas babskiego  spotkania “fundacyjnych dziewczyn”. Robię ją często na spotkania ze znajomymi, czy to u nas czy u nich, i zawsze jest w centrum uwagi. To także świetna sałatka na inne pory roku. Jeśli tylko dostaniesz świeżą rukolę, możesz użyć także gruszek z zalewy lub syropu, a wyjdzie tak samo pysznie. Mam szczęście, bo moja mama zawsze robi ich żelazny zapas na zimę :) Doskonały smak, niewspółmierny do tak małego nakładu pracy i jedynie 5 składników. Poniżej składniki na 4 osoby.
015 copy1

Składniki:
– 100-125 g świeżej rukoli
– 4 dojrzałe słodkie gruszki (mogą być także gruszki w zalewie)
– 200-240 g sera pleśniowego Camembert naturalnego (czyli 2 krążki)
– 80 g migdałów w płatkach
– ocet lub krem balsamiczny ciemny (u mnie rewelacyjny Crema con “Aceto di Modena”, znaleziony przypadkiem podczas zakupów w Kaufland)

Wykonanie:
Na początku lekko zrumień migdały. Po prostu wysyp je na suchą patelnię, nastaw średni ogień i mieszaj co kilkanaście sekund. Uwaga! Nie rób niczego innego w trakcie bo migdały lubią się przypalić, kiedy nie patrzysz ;)
001 copy
Następnie płuczemy i osuszamy rukolę. Wykładamy na duży talerz lub w salaterkę.
005 copy
Gruszki umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. Możesz je obrać ze skórki lub zostawić w skórce, jak wolisz :) Pokrój wzdłuż w mniejsze cząstki, ułóż na rukoli razem z serem pleśniowym pokrojonym na kawałki. Skrop wszystko kremem balsamicznym, nie żałuj sobie ;) Na koniec posyp po wierzchu uprażonymi migdałami, które już przestygły. Podawaj od razu i zachwyć się tym wspaniałym połączeniem!
008 copy (2)1
010 copy (2)

Tagged on:                 

7 thoughts on “Rukola z serem pleśniowym i słodkimi gruszkami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × = forty five