Dzisiejszy przepis nie zawiedzie fanów czekolady. Tarta jest ciężka i mocno czekoladowa, bardziej przypomina brownie niż lekką tartę kokosową więc.. UWAGA na kalorie;)

Składniki:
– 4 jajka
– 100g masła
– 150g cukru
– 80g mąki
– 200g czekolady mlecznej
– 30g czekolady gorzkiej
– szczypta soli
– 45g orzechów nerkowca (prażone, solone)
– 30g mielonych orzechów laskowych

Wykonanie:

1. Siekamy orzechy!

_MG_9169 copy

2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, razem z masłem.

_MG_9173 copy

3. Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 150’C. Jak powyżej sporządzona mieszanka jest już gotowa, dodajemy cukier i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy żółtka jajek (jedno po drugim) i tak samo energicznie mieszamy ;) Na koniec dodajemy mąkę i znowu mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy.

_MG_9171 copy

4. Połączone składniki delikatnie przelewamy do formy.

_MG_9174 copy

5. Posypujemy orzechami.

_MG_9175 copy

6. Czekamy aż się upiecze – powinna być gotowa po 30 minutach.

_MG_9176 copy

7. Et voila!

_MG_9179 copy

_MG_9177 copy

_MG_9180 copy

Tagged on:     

2 thoughts on “Słodka jak sto diabłów tarta czekoladowo-orzechowa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 6 = two