Należę do grupy osób lubiących wątróbkę, nigdy nie miałam z nią większego problemu, choć wiem że zdania i preferencje w temacie jej jedzenia są bardzo podzielone. Wątróbka jest bardzo cennym źródłem żelaza i kwasu foliowego (dużo większym i o wiele lepiej przyswajalnym przez nasz organizm niż np. ze szpinaku czy innych warzyw). U mnie w domu jadało się częściej wątrobę wieprzową, z cebulką i zasmażką w zawiesistym sosie. Teraz częściej sięgam po tę drobiową, głównie ze względu na dostępność. Oto mój sposób na wątróbkę – nieco lżejszy i doskonale winny dzięki jabłkom.

Składniki:
– 0,5 kg wątróbki drobiowej
– 3 średnie cebule
– 3 średnie jabłka
– 4-5 łyżek mąki
– 1 łyżka masła
– olej do smażenia
– przyprawy: sól, cukier pieprz ziołowy, majeranek
– opcjonalnie – 20 ml białego wina (półsłodkiego lub słodkiego)

Składniki na puree ziemniaczane:
– 0,5 kg ziemniaków
– łyżka masła
– 2-3 łyżki śmietany 12%
– 2-3 łyżki serka kremowego do kanapek (najlepiej czosnkowy)
– opcjonalnie suszony czosnek i sól

Wykonanie:
Na początku pamiętajcie o tym, by wątróbka była jak najświeższa. Przygotujcie ja najlepiej tego samego dnia kiedy ją kupicie. Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek i żyłek.

026_blog
Rozgrzewamy patelnię z olejem (nie za dużo). Każdy kawałek obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pamiętajcie by nie solić wątroby przed smażeniem, bo straci delikatność i stwardnieje. Smażymy z obu stron do zrumienienia (ja tak lubię ;)031_blog032_blog
Zabieramy się za dodatki. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie po smażeniu wątróbek. Doprawiamy solą, szczyptą majeranku i pieprzu ziołowego. Dusimy do miękkości, podlewając co chwilę odrobiną wody.25_blog
Kiedy cebula jest już podduszona odsuwamy ja na bok patelni i wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka. Dodajemy trochę masła. Chwilę podsmażamy z masłem, następnie wszystko łączymy, doprawiając cukrem (tak by słodycz przewyższyła słoność) i opcjonalnie odrobina białego wina. Dusimy do momentu aż jabłka zaczną się lekko rozpadać.027_blog 29_blogŁączymy z wątróbka i trzymamy na patelni by się wszystko lekko “przegryzło” – ok 15-20 min. Zajmujemy się przygotowaniem ziemniaków. Gotujemy do miękkości i dodajemy pozostałe składniki puree. Wszystko razem łączymy tłuczkiem.31_blog
Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + = twelve