Pewnie po godzinach spędzonych w kuchni przed świętami nikomu się nie chce piec. Tym bardziej,że w perspektywie pewnie większość z Was ma wizję wciśnięcia się w jakąś żenująco ciasną kieckę a ciastka nie sprawią,że ona się skurczy… ;) No ale czym byłoby życie bez słodyczy?

Do tej pory zaniedbywałam alergików a dzisiaj chciałabym zaproponować przepis tym, którzy nie mogą np. jeść jajek. Są na tyle fajne,że można modyfikować dodatki w zależności od tego, na co macie ochotę- rodzynki, orzechy, żurawinę czy wszystko na raz!

Smacznego!

Składniki:
– 120 g miękkiego masła
– 3 łyżki stołowe cukru pudru
– 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 4 – 6 płaskich łyżek rodzynek (bez namaczania) [można dorzucić groszki czekoladowe lub orzeczy laskowe]

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki ładujemy do miski :)

IMG_6078 copy

IMG_6081 copy

IMG_6086 copy

IMG_6098 copy

2. Całość zagniatamy. Można włożyć do lodówki na ok 30 minut, ale nie jest to konieczne.

IMG_6105 copy

3. Z ciasta formujemy ciasteczka. Można je “niechlujne” pokarbować widelcem. Pieczemy w 180’C około 10 minut aż zyskają złoty kolor.

IMG_6136 copy

IMG_6151 copy

IMG_6166 copy

IMG_6180 copy

4. A oto efekt końcowy. Amatorów nie zabrakło ;)

IMG_6192 copy

IMG_6198 copy

IMG_6201 copy

Tagged on:     

6 thoughts on “Błyskawiczne ciastka bez jajek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 9 = twenty seven