Już od dawna myślałam jak tu zrobić łososia po nowemu. Święta oraz fakt, że nie wszyscy lubią karpia pobudziły moją wyobraźnię i sprawiły, że przygotowałam dla całej rodziny (a było nas aż 13 sztuk!) łososia na cieście szpinakowym pod pierzynka twarogową. Użyłam świeżych filetów, chociaż pasować będą tutaj również te wędzone. Pomysł na świetną przystawkę albo naprawdę smaczna i zdrową kolację. Zdecydowanie będę go robić często!

Składniki na ciasto:
– 30 dag mrożonego szpinaku
– 3 jajka
– 3-4 łyżki mąki
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz

Składniki na twarożek:
– 500 g twarogu półtłustego
– 4 łyżek śmietany 12%
– 3 łyżki majonezu
– łyżeczka musztardy sarepskiej
– sól, pieprz, pieprz ziołowy

Składniki na przygotowanie łososia:
– ok 1 kg świeżych filetów z łososia
– sok z połówki cytryny
– skórka otarta z całej cytryny
– pęczek koperku
– sól i pieprz ziołowy
– pęczek szczypiorku

Wykonanie:
Najpierw przygotujmy ciasto, bo musi mieć trochę czasu na wystygnięcie. W misce mieszamy żółtka z przeciśniętym czosnkiem, rozmrożonym i odciśniętym szpinakiem oraz przyprawami. W osobnej misce ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Na końcu dodajemy mąkę małymi porcjami, wszystko dobrze łączymy.  Pieczemy w większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180ºC przez 20-30 min. Pu upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie.
025_blog
Łososia myjemy i obieramy ze skóry (jeśli taka jest). Kroimy na mniejsze kawałki, wielkości paluszków rybnych. Przyprawiamy w następującej kolejności: sól, pieprz, sok z cytryny, pokrojony koperek, otarta skórka z cytryny. Ja wszystko zamarynowałam na noc ale absolutnie nie jest to konieczne. Na wierzch dodałam badylki od koperku. Pieczemy w rękawie w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok 20 -30 min, 5 minut przed końcem przekłuwamy folię by ryba lekko odparowała. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
029_blog
Zabieramy się za twarożek. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i dokładnie zblendowałam. Dzięki tej technice wszystko dobrze się połączyło, rozbiły się też grudki twarogu. Całość wyszła bardzo delikatna i puszysta :)
034_blog
Teraz już finał :) Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę twarogu. Następnie układamy na niej upieczonego łososia.
027_blog
035_blog
036_blog
Na wierzch wykładamy resztę twarogowej masy i ładnie wyrównujemy. Ozdabiamy cytryną i szczypiorkiem.
037_blog
Smacznego!

Łosoś pieczony, czyli smacznie, zdrowo, kolorowo

One thought on “Łosoś pieczony, czyli smacznie, zdrowo, kolorowo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 × = dwanaście