Już od dawna myślałam jak tu zrobić łososia po nowemu. Święta oraz fakt, że nie wszyscy lubią karpia pobudziły moją wyobraźnię i sprawiły, że przygotowałam dla całej rodziny (a było nas aż 13 sztuk!) łososia na cieście szpinakowym pod pierzynka twarogową. Użyłam świeżych filetów, chociaż pasować będą tutaj również te wędzone. Pomysł na świetną przystawkę albo naprawdę smaczna i zdrową kolację. Zdecydowanie będę go robić często!
Składniki na ciasto:
– 30 dag mrożonego szpinaku
– 3 jajka
– 3-4 łyżki mąki
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
Składniki na twarożek:
– 500 g twarogu półtłustego
– 4 łyżek śmietany 12%
– 3 łyżki majonezu
– łyżeczka musztardy sarepskiej
– sól, pieprz, pieprz ziołowy
Składniki na przygotowanie łososia:
– ok 1 kg świeżych filetów z łososia
– sok z połówki cytryny
– skórka otarta z całej cytryny
– pęczek koperku
– sól i pieprz ziołowy
– pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Najpierw przygotujmy ciasto, bo musi mieć trochę czasu na wystygnięcie. W misce mieszamy żółtka z przeciśniętym czosnkiem, rozmrożonym i odciśniętym szpinakiem oraz przyprawami. W osobnej misce ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Na końcu dodajemy mąkę małymi porcjami, wszystko dobrze łączymy. Pieczemy w większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180ºC przez 20-30 min. Pu upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie.
Łososia myjemy i obieramy ze skóry (jeśli taka jest). Kroimy na mniejsze kawałki, wielkości paluszków rybnych. Przyprawiamy w następującej kolejności: sól, pieprz, sok z cytryny, pokrojony koperek, otarta skórka z cytryny. Ja wszystko zamarynowałam na noc ale absolutnie nie jest to konieczne. Na wierzch dodałam badylki od koperku. Pieczemy w rękawie w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok 20 -30 min, 5 minut przed końcem przekłuwamy folię by ryba lekko odparowała. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Zabieramy się za twarożek. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i dokładnie zblendowałam. Dzięki tej technice wszystko dobrze się połączyło, rozbiły się też grudki twarogu. Całość wyszła bardzo delikatna i puszysta :)
Teraz już finał :) Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę twarogu. Następnie układamy na niej upieczonego łososia.
Na wierzch wykładamy resztę twarogowej masy i ładnie wyrównujemy. Ozdabiamy cytryną i szczypiorkiem.
Smacznego!
Pięknie wygląda, a jak musi smakować :)