Są takie dni, kiedy chcemy poczuć się wyjątkowo. Niezależnie czy budzi nas kac, śmierdzący oddech psa chcącego wyjść na spacer, świdrujący dźwięk budzika czy uśmiech ukochanego to są takie dni, kiedy chcemy po prostu zrobić coś dobrego dla siebie. Dzisiaj nadszedł właśnie taki poranek, kiedy to budząc się rano po całonocnym spacerze śladami…

o-polnocy-w-paryzu-dvd

Stwierdziłam,że to miasto (i słynne schody, z których główny bohater udawał się w szaloną podróż) wyssało ze mnie całą energię…

1524840_10151858792141003_1054897711_n copy

brant_1129b2

Przyszedł czas na zbieranie sił. Do dzieła!

Składniki na jedną kanapkę:
– 1/2 awokado
– 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej, wędzonej, toskańskiej lub jakiejś innej jaką lubicie. Według mnie najlepiej sprawdza się jakaś o wyrazistym smaku, bo jajko i awokado to smaki mdłe i należy je czymś zrównoważyć
– 1 jajko
– chleb/bagietka/bułka
– sól, pieprz

Wykonanie:

1. Chleb kroimy i albo wkładamy do tostera, albo jeśli nie macie tostera (tak jak ja)…

_MG_0541

Podsmażcie chleb na suchej patelni, uważając żeby się nie zwęglił.

_MG_0545

2. Pokrójcie awokado w cienkie paski.

_MG_0542

3. Kiedy już awokado wyląduje na chlebie…

_MG_0551

4. przychodzi czas na szynkę.

_MG_0555

_MG_0559

5. Na patelni rozgrzejcie olej (nie oliwę) i usmażcie jajko. Zdrowszą wersją jest ugotowanie tzw. “jajka w koszulce”, czyli rzucenie go na wodę, żeby się ścięło. Ponieważ nie potrzeba do tego procesu tłuszczu to kanapka stanie się mniej kaloryczna. Jednak jak wspominałam są takie poranki, kiedy kalorie nie grają roli. Trzymajmy się więc jajka sadzonego. Radzę wlać dużą ilość oleju na patelnie, żeby łatwiej było je oderwać od dna i polewać tłuszczem w celu szybszego ścięcia się żółtka.

_MG_0564

6. Jeśli mamy dwie kanapki, możemy usmażyć dwa jajka lub oszukańczo jednym przykryć dwie ;) Całość oczywiście posypujemy pieprzem i solą.

_MG_0568

_MG_0571

_MG_0576

_MG_0580

_MG_0583

I oto cała filozofia! Mam nadzieje,że zachęciłam Was do spróbowania.

Aha, jeśli do owych kanapek podacie np. sałatę z octem balsamicznym i pomidorkami koktajlowymi to “danie” spokojnie przejdzie jako lunch, brunch czy jakkolwiek nazwiemy posiłek, który nie jest ani kolacją ani śniadaniem ani obiadem.

Tagged on:     

2 thoughts on “Śniadanie mistrzów według Ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two × = 8