Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na swoje ulubione ciasto. Nie dość, ze robi je się bardzo szybko i w jednej misce (to ważne info dla tych co nie lubią zmywać tak jak ja ;), to na dodatek jest bardzo ekonomiczne, jeśli chodzi o koszt składników. No i smak – bardzo aromatyczna, wilgotna, po prostu pyszna! Co najważniejsze – zawsze się udaje! Przepis pochodzi z mocno wyeksploatowanego zeszytu mojej mamy, która jako młoda mężatka chodziła na „kurs” dobrych gospodyń domowych, prowadzony przez Panią Kucharkę ze wsi obok ;) Tak to kiedyś właśnie było ;)

Składniki:
– 3 jajka
– 1,5 szklanki cukru
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka oleju
– 3 szklanki mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
– *skórka otarta z 1 cytryny
– *sok z połowy cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
– *2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
– *1 jabłko

* dodaj to, na co masz ochotę ;)

Wykonanie:
Najpierw przygotujmy sobie dodatki. Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórę. Z połówki wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
002_blog
Do dużej miski wbijemy jajka i dodajemy cukier. Porządnie miksujemy, aż większość cukru zniknie (nie musi zniknąć całkowicie ;)
003_blog008_blog
Do masy jajecznej dodajemy szklankę oleju i porządnie miksujemy przez ok. minutę. Następnie dolewamy szklankę mleka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami – dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem na mniejszych obrotach). Na koniec dodajemy wybrane przez siebie dodatki (zapach, jabłko, imbir, cytryna, skórka pomarańczowa) i mieszamy łyżką.
009_blog
015_blog
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja mam formę silikonową, która znacznie ułatwia przygotowanie do pieczenia ;) Połowę masy przelewamy do formy. Na jej powierzchnię wrzucamy jabłko pokrojone w kostkę. Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy łyżką, następnie wlewamy na biała masę. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy min. 50 minut w 180ºC do suchego patyczka (ja piekę ją ok. 80 minut). Kiedy babka dobrze wystygnie (najlepiej przez noc) wyjmujemy ją z formy i przyozdabiamy. Ja użyłam kandyzowanego imbiru, płatków migdałowych i polewy czekoladowej.
016_blog

Przepis na idealną polewę czekoladową:
W garnuszku rozpuszczamy 125 g masła, dodajemy 3 łyżki mleka oraz 2 czubate łyżki cukru pudru – dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 3łyzki kakao, łączymy. Ciasto dekorujemy tężejącą polewą.
018_blog
022_blog
024_blog

Niezawodna babka w wersji cytrynowo-imbirowej

One thought on “Niezawodna babka w wersji cytrynowo-imbirowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 × trzy =