Będąc jeszcze na studiach, mieszkałam przez jakiś czas w Utrechcie,

58987_433885891002_5374436_n copy

gdzie kuchnię dzieliłam z paniami z Ukrainy, Kenii i Ugandy. Dwie ostanie dziewczyny w kuchni zadziwiały i były przedmiotem inspiracji.Jedną z nich, pochodzącą z Kenii – Violet, poprosiłam jakiś czas temu o przepis na pierś kurczaka w sosie z… masła orzechowego, którego zrobiła na nasze wspólne urodziny. Oto oryginalna odpowiedź…

vio

Jak się okazało przepis jest w ich rodzinie od dawna! Tym bardziej się cieszę, że mogę Wam przekazać przepis z kraju i kultury pozaeuropejskiej, który nie pochodzi z książki a prosto ze źródła.

Ponieważ jestem no life’m, który gotuje dla siebie podaję składniki na jedną porcję :D

Składniki:
– 1 mała pierś z kurczaka
– 2 małe pomidory lub połowa puszki pomidorów bez dodatków (nawet lepiej bo będą bez skórek)
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 cebuli, lub jedna malutka cebulka
– wielka łyżka masła orzechowego – najlepiej kremowego, ale jeśli kupicie z kawałkami orzechów tak jak ja to nic się nie stanie
– olej do smażenia
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
– ryż
– pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. W rolach głównych: Masło orzechowe i o nim kilka słów.

Najlepiej kupić takie kremowe, bez kawałków orzechów, ale jeśli się pomylicie (tak jak ja) i kupicie to z orzechami to też w porządku. Nie zaważy ta decyzja na smaku tylko na konsystencji. Jeśli chcecie łatwą do przełknięcia papkę, wybierzcie masło bez kawałków orzechów, jeśli chcecie żeby „chrupało” wybierzcie masło typu „crunchy”. Przestrzegam też przed kupnem kremów orzechowych, które są słodkie! Masło orzechowe to tak naprawdę orzechy i olej a nie cukier i ulepszacze. Zawsze też możecie zrobić je sami, korzystając z tego przepisu: Masło orzechowe inspirowane Szkocją

_MG_0590

2. Pierś z kurczaka – nie mam uwag ;)

_MG_0595

3. Pomidory – spokojnie możecie kupić takie z puszki. Ominie Was problem skórek, które nie każdy lubi.

_MG_0598

4. Proponuję wszystko, czyli posiekaną cebulę i czosnek (tego nie ma na zdjęciu), przyprawy, pokrojone pomidory, kurczaka oraz masło orzechowe ustawić w jednym miejscu. Możecie zacząć gotować ryż.

_MG_0604

5. No to jazda :)!

_MG_0606

6. Na patelni najpierw podsmażamy cebulę i czosnek, jak zaczną już pachnieć dorzucamy pomidory. Smażymy około 10-15 minut aż pomidory się rozpadną. Nie należy się bać,że rozpadną się za bardzo. W tym przypadku nie ma czegoś takiego jak „za bardzo”.

_MG_0609

7. W tym przepisie trochę zdziwiło mnie to,że najpierw smaży się pomidory a potem kurczaka a nie odwrotnie, ale zapewniam,że sytuacja jest pod kontrolą :) Kurczaka doprawiamy wedle uznania. U mnie było to ok. pół łyżeczki obydwu papryk i kilka sypnięć soli i pieprzu. Nie umiem podać konkretnych ilości, bo każdy ma inny smak i preferencje.

_MG_0611

8. Jak już kurczak przestał być surowy, a pomidory ładnie się „rozmaśliły”, dodajemy masło orzechowe. Tak jak pisała Violet, nie za dużo i nie za mało, czyli jedna kopiasta łyżka wystarczy. Ważne, żeby nie zagłuszyć innych smaków ani nie myśleć o kaloriach.

_MG_0625

_MG_0626

9. A oto efekt końcowy. Możecie udekorować danie pomidorkami koktajlowymi.

_MG_0630

_MG_0639

_MG_0634

Kenijski przepis na kurczaka w maśle orzechowym
Tagged on:     

9 thoughts on “Kenijski przepis na kurczaka w maśle orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 + = jedenaście