Będąc jeszcze na studiach, mieszkałam przez jakiś czas w Utrechcie,
gdzie kuchnię dzieliłam z paniami z Ukrainy, Kenii i Ugandy. Dwie ostanie dziewczyny w kuchni zadziwiały i były przedmiotem inspiracji.Jedną z nich, pochodzącą z Kenii – Violet, poprosiłam jakiś czas temu o przepis na pierś kurczaka w sosie z… masła orzechowego, którego zrobiła na nasze wspólne urodziny. Oto oryginalna odpowiedź…
Jak się okazało przepis jest w ich rodzinie od dawna! Tym bardziej się cieszę, że mogę Wam przekazać przepis z kraju i kultury pozaeuropejskiej, który nie pochodzi z książki a prosto ze źródła.
Ponieważ jestem no life’m, który gotuje dla siebie podaję składniki na jedną porcję :D
Składniki:
– 1 mała pierś z kurczaka
– 2 małe pomidory lub połowa puszki pomidorów bez dodatków (nawet lepiej bo będą bez skórek)
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 cebuli, lub jedna malutka cebulka
– wielka łyżka masła orzechowego – najlepiej kremowego, ale jeśli kupicie z kawałkami orzechów tak jak ja to nic się nie stanie
– olej do smażenia
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
– ryż
– pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W rolach głównych: Masło orzechowe i o nim kilka słów.
Najlepiej kupić takie kremowe, bez kawałków orzechów, ale jeśli się pomylicie (tak jak ja) i kupicie to z orzechami to też w porządku. Nie zaważy ta decyzja na smaku tylko na konsystencji. Jeśli chcecie łatwą do przełknięcia papkę, wybierzcie masło bez kawałków orzechów, jeśli chcecie żeby „chrupało” wybierzcie masło typu „crunchy”. Przestrzegam też przed kupnem kremów orzechowych, które są słodkie! Masło orzechowe to tak naprawdę orzechy i olej a nie cukier i ulepszacze. Zawsze też możecie zrobić je sami, korzystając z tego przepisu: Masło orzechowe inspirowane Szkocją
2. Pierś z kurczaka – nie mam uwag ;)
3. Pomidory – spokojnie możecie kupić takie z puszki. Ominie Was problem skórek, które nie każdy lubi.
4. Proponuję wszystko, czyli posiekaną cebulę i czosnek (tego nie ma na zdjęciu), przyprawy, pokrojone pomidory, kurczaka oraz masło orzechowe ustawić w jednym miejscu. Możecie zacząć gotować ryż.
5. No to jazda :)!
6. Na patelni najpierw podsmażamy cebulę i czosnek, jak zaczną już pachnieć dorzucamy pomidory. Smażymy około 10-15 minut aż pomidory się rozpadną. Nie należy się bać,że rozpadną się za bardzo. W tym przypadku nie ma czegoś takiego jak „za bardzo”.
7. W tym przepisie trochę zdziwiło mnie to,że najpierw smaży się pomidory a potem kurczaka a nie odwrotnie, ale zapewniam,że sytuacja jest pod kontrolą :) Kurczaka doprawiamy wedle uznania. U mnie było to ok. pół łyżeczki obydwu papryk i kilka sypnięć soli i pieprzu. Nie umiem podać konkretnych ilości, bo każdy ma inny smak i preferencje.
8. Jak już kurczak przestał być surowy, a pomidory ładnie się „rozmaśliły”, dodajemy masło orzechowe. Tak jak pisała Violet, nie za dużo i nie za mało, czyli jedna kopiasta łyżka wystarczy. Ważne, żeby nie zagłuszyć innych smaków ani nie myśleć o kaloriach.
9. A oto efekt końcowy. Możecie udekorować danie pomidorkami koktajlowymi.
Piękne zdjęcia Anna ;)
I jedzenia i miasta ;)
Dzień dobry,
Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
Zapraszam do kontaktu na kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena
MMMmmmmm….
wygląda ciekawie
przepyszne! gęsty sosik z cudownym orzechowym aromatem mmm… dziękuję za pyszny obiad! :)
Dziękuję za wspaniały komentarz :) to zawsze miło wiedzieć,że ktoś z tych przepisów korzysta :)) bardzo miło!:)
fajne, proste i dosc szybkie danie. uwielbiam masło orzechowe i o dziwo z kurczakiem i resztą warzyw komponuje się fajnie :) pozdrawiam, dzięki
Ten przepis to strzał w 10! Kurczak soczysty, sosik pycha. Coś dla tych co mają dosyć klasycznych potrawek z kurczaka. Masło orzechowe+kurczak=pyszny obiad :)
Przepis bardzo dobry a kurczak pyszny. Jedyne co mi tutaj brakuje to ile gramów maja składniki. Mała pierś z kurczaka ma 125g czy może 250g?
Przyznam się szczerze, że nie ważyłam przed zrobieniem ale myślę, że około 200-250g :)