Niedawno dwóch znajomych przeprowadziło się do Paryża. Tak się złożyło, że miałam przyjemność być jedną z pierwszych, jeśli nie pierwszą osobą, która zobaczyła ich nowe mieszkanie. Chłopaki mają w mieszkaniu piekarnik, którego niestety ja nie posiadam. Stało się jasne,że po prostu trzeba coś upiec na symboliczną parapetówkę. Dosłownie coś z “niczego”, bo w nowej kuchni było niewiele rzeczy, a my zmęczeni po pracy nie mieliśmy weny na wymyślne gotowanie (chłopaki) czy pieczenie (ja). Wybór padł na lekkie ciasto cytrynowe. Smakuje najlepiej po ostygnięciu, następnego dnia (jeśli dotrwa). Nie wymaga miksera i jest tak szybkie w wykonaniu,że nawet gospodarze byli zaskoczeni,że “już gotowe”. W zasadzie tak zajęliśmy się winem,że prawie się spaliło… To w ogóle był bardzo udany “housewarmingowy” (dosłownie, bo piekarnik ogrzał całe mieszkanie) wieczór.

Untitled-2

Pełen mniej lub bardziej mądrych dysput i walki o dżemorrrr :D!

Untitled-23

A teraz zapraszam na przepis, oryginalny pochodzi z tego bloga, mój, lekko zmodyfikowany poniżej.

Składniki:

– 250g masła
– 3/4 szklanki cukru
– 4 jajka
– 2 cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 szklanki mąki

Wykonanie:

1. Masło i cukier ucieramy w jednej misce. W naszym przypadku masło zostało rozpuszczone w mikrofalówce i połączone (nie mikserem) z cukrem. Piszę o tej profanacji, żeby pokazać Wam,że nie zawsze pieczenie to niekończąca się droga przez mękę. Czasem jest to całkiem fajna droga na skróty ;)

_MG_9816

2. Wyciskamy sok z cytryn i pozbawiamy (przynajmniej jedną) skórki. Wszystko zależy czy lubicie delikatny posmak cytrynowy (wtedy albo sok z dwóch i z jednej skórka) albo intensywny (czyli z obydwu i sok i skórka). Smak możecie sprawdzać stopniowo, dodając sok i próbując surowe jeszcze ciasto. Ale to za chwilę!

_MG_9820

3. Zanim dodamy cytrynę, do masy dodajemy pojedynczo 4 jajka, po każdym intensywnie mieszamy masę.

_MG_9822

4. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.

_MG_9823

5. Przyszedł czas na cytrynę. Jej ilość możecie modyfikować. W oryginalnym przepisie była 1 cytryna, dla mnie to za mało.Zdecydowanie polecamy Wam używanie tarki do cytryny, my musieliśmy niestety skórkę zeskrobać nożem.

_MG_9826

6. Dokładnie łączymy składniki i przelewamy do foremki.

_MG_9831

7. Nam z takiej ilości składników wyszły dwie papierowe blaszki. Ciasto było niskie, więc myślę, że spokojnie można by upiec w jednej.

_MG_9840

8. A tak prezentował się efekt końcowy. Mam nadzieje,że nie macie mi za złe niedoświetlonych zdjęć (było po 22:) oraz lekkiej niedbałości. Chciałam pokazać,że nie zawsze trzeba się nadąć jak balon, żeby upiec coś smacznego dla fajnych ludzi.

_MG_9853

Super smakuje z dżemem – malinowym, wiśniowym ale u nas nawet truskawkowy przeszedł.

_MG_9855

_MG_9864

Tagged on:             

One thought on “Szybkie “parapetówkowe” ciasto cytrynowe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + = nine