Zima wcale nie musi oznaczać braku świeżych warzyw i owoców. Na niektóre z nich przychodzi czas właśnie teraz. Wczoraj na kolację na naszym stole zagościła przepyszna i bardzo pożywna sałatka z dodatkiem świeżych owoców, jak na mnie przystało w wersji wytrawnej :) W tym roku odkryłam owoc kaki, znany także jaki persymona. To owoc drzewa – hurmy wschodniej ( zwanej również hebanem wiśniówką). Ze względu na swoje właściwości stanowi ważną część medycyny wschodniej, jak również częsty element kuchni azjatyckiej i australijskiej. W smaku jest niesamowicie słodki i sycący. Mnie odrobinę przypomina dynię marynowaną w syropie.  Czytając o nim można zachwycić się jeszcze bardziej. To niebywała bomba dobroci. Jeden owoc zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż jabłko. Jest źródłem witaminy A i C oraz całej gamy związków przeciwutleniających.  Niektóre badania wskazują nawet na to, że leczy nowotwory. Obok kaki w sałatce znalazło się także awokado czyli witamina E,  potas, luteina oraz dobrze przyswajalne przez nas białko i pozytywny tłuszcz. Kolejna bomba zdrowych składników. Głównym bohaterom towarzyszył tuńczyk, mozzarella, orzechy włoskie i sałata. Ps. Tak , tak – tuńczyk plus słodkie kaki to świetne połączenie. Spróbujcie kiedyś też tuńczyka z ananasem a się zakochacie :)

Składniki:
– 1 awokado
– 1 owoc kaki (dojrzały czyli miękki i ciemnopomarańczowy, koniecznie z listkami przy szypułce)
– garść miksu sałat (u mnie z roszponką)
– garść orzechów włoskich
– kula mozzarelli lub kilka kulki mozzarelli mini
– puszka tuńczyka – kawałki w zalewie
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy (u mnie miodowa)
– sok z połowy mandarynki
– pieprz czarny

Wykonanie:
Na talerz lub do salaterki wykładamy sałaty. 004_blog
Awokado i kaki obieramy ze skórki. Owoce oraz mozzarellę kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy. 009_blog
010_blog
Wszytko nakładamy na sałatę. Zabieramy się za sos. Łączymy majonez, musztardę i sok z mandarynki. Doprawiamy pieprzem.
018_blog
Polewamy sosem przygotowaną sałatkę. Lekko mieszamy. Po wierzchu posypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Smacznego!
013_blog015_blog
023_blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three − = 2