A gdyby tak “Kruche ciasto milionera” przyozdobić (lub nie) i nazwać mazurkiem ?:) Dla mnie strzał w 10! Powiem Wam szczerze, że za mazurkami nie przepadam, ale to ciasto z pogranicza mazurka i tarty karmelowej podbiło moje serce. No to zaczynamy, bo Wielkanoc tuż za rogiem!

Składniki:
175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g cukru pudru
3/4 puszki masy kajmakowej
2 tabliczki czarnej czekolady
3-4 łyżki masła

Wykonanie:

1. Zagniatamy razem masło, mąkę i cukier.

_MG_2066

2. Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190’C około 20 minut aż ładnie się zarumieni.

_MG_2067

3. Gdy spód na ciasto ostygnie topimy czekoladę z masłem i otwieramy puszkę z masa kajmakową.

_MG_2073

_MG_2072

4. Najpierw rozsmarowujemy masę kajmakową na spodzie. Proponuję robić to etapami a nie wyrzucać na raz zawartość całej puszki.

_MG_2077

_MG_2074

5. Na masę kajmakową rozsmarowujemy czekoladę.

_MG_2079

_MG_2083

_MG_2088

6. Ciasto najlepiej schować do lodówki, żeby stężało.

_MG_2094

7. A oto efekt końcowy. Powstała duuuża powierzchnia do tworzenia dekoracji gotowymi barwnikami spożywczymi, płatkami migdałów lub białą czekoladą.

_MG_2098

_MG_2100

_MG_2104

_MG_2108

Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 3 = zero