Pierwszy mój wpis ze słodkiej działki Ani. Wiedziałam, że on będzie pierwszy! Długo się zastanawiałam. Naprawdę długo… Tak, nie znam osoby, która nie lubi bloku czekoladowego. Cóż może być pyszniejszego od własnoręcznie przygotowanej pyszniusiej “czekolady” :) Słowa czekolada używam oczywiście dość prowokacyjnie. Nie jest to absolutnie taka czekolada jaką znamy ze sklepu. Jednak w czasach PRL-u, w których blok został stworzony, dawał wszystkim smak i przyjemność kosztowania najbardziej rozkosznego z znanych na ziemi smaków :) Dla mnie to smak Łodzi. W moim osobistym wymiarze. Było to bowiem pierwsze ciasto, które tutaj zjadłam po przyjeździe na studia. I tak już zostałam, porzucając rodzinne strony. Serce jednak na zawsze będę miała w kolorach łowickiego pasiaka ;)

I jeszcze jedno… To ciasto przygotowuje się 15 min, nie wymaga miksera ani piekarnika, a w lodówce można je trzymać nawet kilka tygodni. Z doświadczenia jednak wiem, że nie poleży tam dłużej niż dwa dni ;)

Składniki:
– kostka masła 82%
– pół szklanki wody
– 1 szklanka cukru
– 3-4 łyżki kakao
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 3-4 szklanki mleka w proszku pełnotłustego (np. Łaciate lub Mlekovita)
– 300 g herbatników Petit Beurre (ale możesz dodać także suche wafle czy inne ciasteczka)
– orzechy, bakalie, żelki, galaretki – co tylko zapragniesz ( u mnie sprawdzony zestaw – orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszone śliwki i kandyzowane owoce)

Wykonanie:
Po pierwsze – przygotuj sobie większy garnek, a zaoszczędzisz sobie zmywania ;) Postaw garnek na średnim ogniu, wrzuć masło i powoli rozpuść. Dolej wodę, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj, by się rozpuścił.
blok003_1
Dodaj kakao i kawę rozpuszczalną. Masy nie gotuj, wystarczy że dobrze ją wymieszasz. Odstaw masę do lekkiego wystygnięcia.
blok005
W międzyczasie przygotuj ciastka. Pokrusz herbatniki, najlepiej łamiąc w palcach. W ten sposób ich kawałki będą ładnie widoczne w środku bloku, kiedy on zastygnie. Naszykuj też bakalie i orzechy.
blok008
Przyznaję, w następnych czynnościach przyda się trochę krzepy ;) Najlepiej zawołaj do pomocy osobnika rodzaju męskiego. Będzie przeszczęśliwy, że stworzył takie cudo ;) Wracamy do naszej lekko ciepłej masy kakaowej. Dodawaj partiami mleko w proszku i dokładnie mieszaj.
blok013
Zobaczysz, kiedy masa nie może już “wchłonąć” więcej mleka. Będzie Ci już po prosty ciężko wymieszać wszystko w jednolitą całość.
blok016
Do tak przygotowanej bazy dodajemy bakalie, orzechy i mieszamy. Na końcu herbatniki. Tutaj naprawdę przyda się duuuużo siły!
blok017
Tak przygotowaną mieszankę pyszności przekładamy do foremki lub pojemnika, najlepiej podłużnego i wyłożonego papierem do pieczenia. Jak już wystygnie wstaw do lodówki na min 4-5 h. Ja ten blok czekoladowy przygotowałam na specjalne zamówienie Ani, więc nie mam fotki całości. W kawałkach prezentuje się następująco:
blok095

Koniecznie dajcie znać czy smakowało! ;)

Tagged on:             

4 thoughts on “Blok czekoladowy, czyli zrób swoją czekoladę!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 − = one