W tym tygodniu ZAMIANA czyli Gabi na słodko. Choć jak się zaraz okaże nie do końca :)
Ciasto, które chcę Wam dziś zaproponować jest banalnie proste, jednakże dość nieoczywiste. Wszystko przez krakersy. Tak, słone krakersy, która tworzą tutaj podstawę “ciastową” i spajają 3 różne nadzienia.

Ciacho przygotowałam na niedzielną wycieczkę rodzinną. Łapiąc ostatnie podrygi lata wybraliśmy się do Ożarowa za Wieluniem. Znajduje się tam piękny drewniany dworek z ogrodem i wspaniałą historią. Udana niedziela ze zwiedzaniem i zbieraniem kasztanów… Wycieczki w ramach województwa też mogą być piękne! 
Ożarów 031 kopia Ożarów 036 kopia
Krówka jest absolutnym hitem na spotkaniach ze znajomymi. Także ciotki i babcia się nim zachwyciły, pomimo wcześniejszych uprzedzeń. Tak więc do sklepu marsz i do dzieła ;)
Ps. z podanych składników wychodzi bardzo duża blacha (40×26 cm)

Składniki:
– 3 duże paczki krakersów
– 1 duża lub 2 małe puszki masy kajmakowej krówkowej (dostępnej już w większości marketów)
– płatki migdałowe lub ciemna czekolada do dekoracji (albo jedno i drugie ;)

Masa budyniowa
– 1 litr mleka 2%
– 1 szklanka mąki pszennej tortowej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka masła

Bita śmietana
– 500-600 ml śmietany kremówki 32%
– 2-3 łyżeczki żelatyny
– 50 ml wrzątku

Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania masy budyniowej.
krowka039W większym garnku gotujemy3/4 l mleka. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia, dodajemy cukry i masło. Mieszamy dokładnie. W czasie kiedy mleko się gotuje w osobnej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy resztę zimnego mleka, mąki i budyń i dokładnie mieszamy.
krowka047
Garnek z mlekiem z powrotem na średni ogień, wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę do zgęstnienia dokładnie mieszając trzepaczką i pilnując, by się nie przypaliło. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
krowka050
Zajmujemy się ciachem ;)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby papier wystawał z blaszki z każdej strony. To ważne by móc później wyjąć ciasto do krojenia w nienaruszonym stanie. Na spód układamy równo krakersy.
krowka052
Na nie nakładamy przestygnięta masę budyniową. Ostrożnie bo krakersy lubią się przesuwać za każdym machnięciem łopatki ;) Następnie znów warstwa krakersów.
krowka055
Następna w kolejności jest masa krówkowa. Rozłóż równo, a na nią znów krakersy.
krowka056
Teraz pora na ostatnia warstwę. Żelatynę rozpuść we wrzątku i poczekaj aż wystygnie. Zajmujemy się śmietaną. Żeby ładnie się ubiła musi być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania, nie wyłączając miksera dodaj żelatynę i ubijaj jeszcze 5-10 sekund. Następnie wyłóz śmietanę na krakersy.
krowka070
Zostało nam już tylko ozdobienie ciasta migdałami i/lub czekoladą.
krowka073
Ciasto wkładamy do lodówki na min 4 godz. lib cała noc. Wtedy krakersy lekko zmiękną i ciasto dobrze będzie się kroiło :)
krowka103_1
Życzę smacznego!

4 thoughts on “Krówka z krakersami – ten smak Cię zaskoczy i uwiedzie ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − eight =