Jesiennych inspiracji ciąg dalszy. Tym razem przyszła pora na śliwki. Ubolewam nad tym, że nie mam czasu robić przetworów… Powidła śliwkowe są moimi ulubionymi wśród słoikowych owoców. Za namową Ani na zrobienie czegoś “konkretnego” w weekend zabrałam się za kurczaka. Z wielką rozkoszą wyciągnęłam z zamrażarki ogromnego domowego kurczaka, którego niedawno otrzymałam od mojej mamy. Prawie 3 kilo prawdziwego zdrowego mięsa. Radość była tym większa, że od jakiegoś czasu nie jadłam kurczaka… To co możemy dostać w marketach ma przerażający skład. Kurczaki w hodowlach tuczone są hormonami, co niestety odbija się od razu na zdrowiu. Mama jako sprawdzony dostawca – nie mogło być lepiej ;) Gdy nie mam takich rarytasów wybieram indyka, którego nie da się tak naszprycować chemią…

W związku z powyższym w niedzielę na naszym stole zagościł przepyszny kurczak ze śliwkami. Boczek i tymianek jako dodatki do tego połączenia sprawdziły się wyśmienicie.

Składniki:
– duży cały kurczak lub wybrane części (udka, piersi)
– ½ kg świeżych śliwek (ewentualnie lub dodatkowo 10 śliwek suszonych)
– 300 g boczku wędzonego parzonego
– tymianek suszony
– 2 ząbki czosnku
– papryka ostra i słodka
– pieprz ziołowy
– sól
– 50 g masła (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kurczaka oczyść i podziel na porcje, zamarynuj najlepiej dzień wcześniej. W miseczce zmieszaj po łyżeczce papryk, pieprzu ziołowego, soli oraz przeciśnięty czosnek i natrzyj każdy kawałek. Odstaw do lodówki na noc.
032
Następnego dnia pokrój boczek i wypestkuj śliwki.
035
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kilka plasterków boczku. Na niego nałóż kurczaka i resztę boczku. Po wierzchu ułóż śliwki i posyp całość tymiankiem. Opcjonalnie możesz dołożyć trochę masła.
040
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na ok 2 godz. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 180 °C i lekko uchylamy wieko naczynia. Wtedy boczek i skórka kurczaka ładnie się zrumienią. Dla upewnienia się sprawdź moc upieczenia kurczaka po 1,5 godz.
043
I teraz ta najprzyjemniejsza część :) Jemy! Kurczaka posypałam orzeszkami ziemnymi i podałam z puree ziemniaczanym z nutą gałki muszkatołowej (ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie utłucz z łyżką masła i 2 łyżkami kwaśnej śmietany; dopraw mieloną gałką).
045
Pyszny winny kurczak, łatwy w przygotowaniu. Mam nadzieję, że Wam także zasmakuje ;)

4 thoughts on “Kurczak pieczony ze śliwkami i boczkiem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + = five