Na początek przeprosiny, że nie bywamy tutaj tak często jak dawniej… Mój ostatnio odkryty sportowy zew całkowicie pokrył się z brakiem aparatu, a bez zdjęć nie da rady ;) Ania w wojażach, wiezie ze sobą mnóstwo pomysłów, inspiracji i świetnych zdjęć.

Dziś wpis spontaniczny, prezentujący tylko efekt końcowy, bez przygotowań. Strasznie chciałam podzielić się z Wami tym smakowym odkryciem i cierpliwie czekałam na powrót męża (z aparatem) do domu. Proste i super smaczne risotto z papryką i kurczakiem. I tyle ;)

PS. Wykorzystałam pierwszy raz trick Pascala – jak nie masz bulionu, dodaj do risotto masła i wrzącej wody. To chyba będzie mój ulubiony trick, zwłaszcza dla zabieganych, jak ja ostatnio ;)

Składniki:
– 1,5 szkl. ryżu (u mnie pół na pół ryż do risotto arborio z ryżem basmati)
– 2 strąki zielonej papryki
– 1 mała cukinia
– 2 małe filety z piersi kurczaka
– 50 g masła 82%
– ok. 750 ml wrzątku
– olej do smażenia
– 1 ząbek czosnku
– 1 średnia cebula
– sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
– 1 łyżka sosu sojowego
– przyprawy: suszona bazylia, kolendra – u mnie suszone liście, pieprz ziołowy i naturalny, sól

Wykonanie:
Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek, pokrojona w kostkę paprykę, chwile później cukinię. Dodaj masło i dopraw bazylią, kolendrą, pieprzami i lekko solą. 3/4 warzyw przełóż do większego garnka. Do reszty warzyw wsyp suchy ryż, przesmaż ok. 3-5 min na średnim ogniu i dodaj wszystko do garnka z warzywami. Zalej wrzątkiem, dodaj sos sojowy i gotuj na małym ogniu 10-15 min, mieszając i sprawdzając czy ryż jest miękki. Jeśli jest twardy podlej jeszcze trochę wodą. Na wcześniej używanej patelni bez oleju podsmaż na rumiano pokrojonego w kostkę kurczaka z odrobiną soli. Kurczaka dodaj pod koniec gotowania ryżu z warzywami. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Smacznego!
001_b 006_b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 14