Jeśli niespodziewani goście oznajmili Ci właśnie że będą za 10 minut, spokojnie zdążysz zrobić tę sałatkę. To jedna z tych, które nie wymagają specjalnych zakupów, wyszukanych składników ani wygórowanych funduszy. Zawsze mam w lodówce kilka puszek z sałatkowymi dodatkami, tak na wszelki wypadek. Ostatnio naszła mnie wielka ochota na sałatkę, którą znam od bardzo dawna, a której bardzo dawno nie robiłam. Z nowości – dodałam uprażonego słonecznika (który również zawsze warto mieć w kuchennej szafce ;) i powstała wersja de lux. Polecam wypróbować, bo jest naprawdę boska :) Daję sobie lekki margines nieobiektywizmu, gdyż seler to moje ulubione warzywo ;)

Składniki:
– 2 słoiczki konserwowego selera
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– wędzone udko z kurczaka (ok. 0,5 kg)
– 4-5 łyżek ziaren uprażonego słonecznika
– 2 łyżki majonezu
– pieprz do smaku

Wykonanie:
Warzywa wyjmujemy z puszek i dobrze odsączmy. Seler odciskam z zalewy w dłoniach. Czerwoną fasolkę proponuję dodatkowo przepłukać na sitku zimną wodą.
032_blog
042_blog
Kurczaka obieramy od kości i kroimy w grubszą kostkę. Kurczaka śmiało możesz zastąpić np. kiełbasą żywiecką.
036_blog
Słonecznik prażymy na patelni, studzimy i dokładamy do pozostałych składników. Na koniec majonez i pieprz.
043_blog
Mieszamy i już, sałatka gotowa. Prosta prawda? ;)
054_blog

One thought on “Szybka sałatka z fasolą, selerem konserwowym i słonecznikiem

  • hmm bardzo fajny smak, już gdzies widziałam takie polaczenie, ja zamiast kurczaka dawałam boczek wedozny, najczęściej ten na wage (tu mój faworyt Kania) ale z kurczakiem tez wydaje się super, lece po skladniki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six + = 15