To ciasto niezmiennie będzie kojarzyło mi się z leniwą niedzielą spędzoną przy prezencie, który był bardziej niż trafiony :) całe sześć pełnych sezonow “Seksu w wielkim mieście”. Uwielbiam!

_MG_0928

A jeśli chodzi o same ciasto to jest zdecydowanie dla amatorów zakalcowatych i wilgotnych wypieków. Ci, którzy wolą piaskowe babki lepiej niech nie tracą na nie czasu. Robiłam już wiele wersji ciasta bananowego, ale to pasuje mi najbardziej. Niestety. Dlaczego niestety? Bo daleko mu do dietetycznego… normalnie ciasto bananowe piekłam ze zdrowszą mąką, zamiast czekolady wrzucałam orzechy i żurawinę. Sumienie miałam lżejsze ;) tym razem jednak zachciało mi się czegoś co smakuje, a nie tylko jest super zdrowe. Od jakiegoś czasu nieobcy jest mi też recykling produktów już nie pierwszej świeżości. Jeśli u Was jest tak samo skromnie na koniec miesiąca jak u mnie, a mimo to nie chcecie rezygnować z pieczenia to zapraszam..

Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
3 spore garście groszków czekoladowych do pieczenia

Wykonanie:

1. Do zrobienia tego ciasta będziecie potrzebować następujące rzeczy:

_MG_0895

Ważne żeby banany były bardzo dojrzałe. Jeśli nie przejrzałe, jak widać na załączonym obrazku.

2. Mieszamy mąkę z sodą.

_MG_0901

3. Banany rozgniatamy z cukrem.

_MG_0898

4. Do rozgniecionych z cukrem bananów dodajemy jajko i masło. Miksturę łączymy z sodą i mąką.

_MG_0905

5. Przygotowujemy czekoladę lub groszki czekoladowe. Moim zdaniem lepsze, bo przystosowane do pieczenia, nie będą się tak rozpadać jak czekolada i nie powinny opaść na dno ciasta.

_MG_0911

Wrzuciłam 3 spore garście groszków. Ich ilość w głównej mierze zależy od tego, czy chcecie żeby ciasto było mocno czekoladowe czy nie.

_MG_0918

6. Ciasto przekładamy do formy, wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej mąką.

_MG_0921

7. Pieczemy bardzo długo, bo 1 godzinę 20 minut w 180’C. Długość pieczenia to wina bananów, nietrudno tu o zakalec. Jeśli ciasto zacznie Wam się przypiekać od góry, połóżcie na nie folię lub papier do pieczenia, ale nie wyjmujcie wcześniej, bo może się okazać surowe.

_MG_0929

8. Et voila! Na śniadanie, bądź do kawy..

_MG_0935

Na tym (choć pięknym zdjęciu) widać efekty niedokładnego rozdrobnienia banana. To na dole to nie zakalec, ale właśnie banan. Radzę Wam naprawdę dobrze go rozgnieść a najlepiej wrzucić do blendera, żeby był kremowy a nie grudkowaty. W smaku nie zmienia to nic ale wygląd też się przecież liczy.. :)

_MG_0941

Na bazę ciasta szukałam inspiracji w przepisie z “Małej cukierni”.
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-bananowe.html źródło

Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × = thirty two