Przepis dostałam chyba w 2004 roku! I od tamtej pory zachował się na malutkiej karteczce, zapisany drobnym maczkiem. To była pierwsza tarta jaką w życiu zrobiłam :)

IMG_8649 copy

Sarah w tamym okresie swojego życia mieszkała w Liege, w Belgii. Ja jeszcze nie wiedziałam,że mój romans z tym krajem będzie trwał dłużej, a Bruksela stanie się na kilka miesięcy moim drugim domem. Wracając do Sary, niewiele zachowało się zdjęć z tamtych wakacji. W Liege spędziłyśmy dwa dni i ruszyłyśmy do Ostendy, Bruggi, Brukseli oraz Paryża. Te dwa ostatnie miasta na pewno nie raz zobaczycie w moich postach. A jako teaser moje ulubione “schody” w Brukseli, na tyłach Grand Place, czyli Rynku Głównego.

271_22981241002_7979_n copy

Sarah znana jest z dbania o linię więc raczej nie spodziewajcie się bomby kalorycznej ani czegoś, co ogołoci Waszą kieszeń;)

317_30218956002_9182_n copy

Składniki:
– 100 g czyli tabliczka czekolady gorzkiej ( u mnie Wedel, im więcej % kakao tym tarta będzie bardziej nasycona)
– 3 jajka (osobno białko i żółtko)
– 70 g masła
– ok 5 łyżek mleka lub wody (w oryginalnym przepisie było 2, ale moim zdaniem to zdecydowanie za mało, czekolada topi się całe wieki)
– 70 g wiórków kokosowych (lub więcej jeśli lubicie)
– 70 g cukru
– 1 łyżka mąki
– szczypta soli

Wykonanie:

1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem.

IMG_8652 copy

2. W osobnych naczyniach mamy: 3 białka jajka ze szczyptą soli, masło i cukier oraz żółtka, mąkę i wiórki kokosowe.

IMG_8655 copy

Mieszamy razem masło z cukrem i dodajemy do największej miski z żółtkami, wiórkami i mąką. Do masy dodajemy czekoladę i miksujemy.

3. Po lewej stronie widzicie gotową masę czekoladową a po prawej ubite na sztywno białka. To bardzo ważne w tym przepisie, bo tarta nie ma dodatku proszku do pieczenia więc to właśnie dzięki białkom rośnie. Pamiętajcie, żeby zawartość obydwu misek połączyć bardzo delikatnie.

IMG_8657 copy

4. Masę przelewamy do formy. Moja miała średnicę 26 cm, co sprawiło,że tarta miała może z 2cm wysokości.

IMG_8658 copy

5. Pieczemy około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka (nakłuwając drewnianą szpatułką środek tarty – jeśli ciasto się nie klei do patyczka – można wyjmować).

6. Smacznego!
IMG_8663 copy

IMG_8662 copy

IMG_8659 copy

Tagged on:         

One thought on “Tarta kokosowo- czekoladowa Sary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + = ten