Spróbowałam i ja! Wyszło niesamowicie dobre… Bardzo prosty przepis, szybki czas realizacji, no i cudowna różnorodność warzyw, które teraz są na wyciągnięcie ręki. Dobre na śniadanie i kolację. I wbrew pozorom smakuje inaczej niż leczo. Zapraszam na warzywa z jajkiem sadzonym, albo jak kto woli – jajko na warzywach :)

Składniki (2 porcje):
– mała cukinia
– 2 słodkie pomidory lub 400 g pomidorków koktajlowych
– 6 pieczarek
– 1 papryka zielona
– mała cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 100 g chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka) – opcjonalnie
– 2-3 łyżki oleju do smażenia
– suszone oregano, pieprz, sól

Wykonanie:
017_b
Wszystkie warzywa poza czosnkiem kroimy niezbyt drobno. Cebulę i czosnek podsmażamy minutę na oleju, dodajemy kiełbasę, po chwili  pieczarki, a chwilę później paprykę i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i spora ilością oregano. Dusimy ok 5 min.
Na koniec dorzucamy pomidory, mieszamy. Robimy dwa “dołki”, w które wbijamy jajka. Trzymamy ok. 3 min na małym ogniu pod przykryciem, czekając aż białko się zetnie. W odróżnieniu od leczo polecam nie smażyć warzyw zbyt długo. Najlepiej smakują jeszcze chrupkie, koniecznie ze świeżą ciabatą ;)
Smacznego!
023_b 026_b 027_b 029_b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × nine =